Vanlig syn med rånarluvor och rökbomber.
1 av 4
Vanlig syn med rånarluvor och rökbomber. - Foto: Bildbyrån / Avdo Bilkanovic
Att vara maskerad på en fotbollsarena ska kunna innebära fängelse i praktiken enligt Säkerhetsbranschen.
2 av 4
Att vara maskerad på en fotbollsarena ska kunna innebära fängelse i praktiken enligt Säkerhetsbranschen. - Foto: Bildbyrån / Marcus Ericsson
Hammarby supportrar under matchen mot Gais då det blev bråk.
3 av 4
Hammarby supportrar under matchen mot Gais då det blev bråk. - Foto: Bildbyrån / Marcus Ericsson
En allt vanligare syn att fans är maskerade.
4 av 4
En allt vanligare syn att fans är maskerade. - Foto: Bildbyrån / Joel Marklund

Nytt förslag: Inför fängelsestraff vid maskering på arenor

Fängelse för att att du går på fotboll maskerad. Det är något som Säkerhetsbranschen vill införa med en ny lagändring– Vi vill inte ha folk med rånarluva där, säger Mikael Johansson, kommunikationschef för Säkerhetsbranschen, till Nyheter24.


"Tänk om allsvenskan kunde ha lika fin publik som Dam-EM"

Regeringen, med idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth, hade under onsdagen ett möte med Svenska fotbollsförbundet, Svenska hockeyligan och den Svenska fotbollssupporterunionen om idrottsrelaterat våld. Under hearingen, som går under namnet "Mera glädje för pengarna", talade flera insatta personer om hur man i framtiden ska undvika våld på svenska idrottsarenor.

Börje Sandberg i SvFF:s säkerhetsgrupp, pratade om att den allsvenska fotbollspubliken ska bli mer som publiken under Dam-EM i somras. Dam-EM, som arrangerades av Sverige, och som fick stark kritik på grund av en neutral och sponsrad klack.

Säkerhetsbranschen, branschorganisation för säkerhets- och vaktbolag, vill få igenom en lagändring där ett maskeringsförbud ska införas på de svenska idrottsarenorna. Enligt en underökning som de har gjort vill 74 procent av den svenska befolkning se ett maskeringsförbud, något som Nyheter24 berättade om under onsdagen.

Mikael Johansson, kommunikationschef vid Säkerhetsbranschen, tycker att det måste finnas fängelse i straffskalan för att ett maskeringsförbud ska kunna upprätthållas även i praktiken.

"Önskar ju inte att folk ska sitta i fängelse"

– Det här är mer för praktiken och förhoppningsvis kommer ingen att få fängelse för det här. Vi önskar ju inte att folk ska sitta i fängelse. Men om vi skulle få en ny lagändring så tycker vi att om man har begått flera allvarliga brott och speciellt inom den här typen så är det upp till domstolarna att sedan bestämma vad det ska bli för straff.

Johansson tycker att man kan jämföra det med snatteri.

"De är där för att bråka"

– Om du snattar så får du oftast böter, men det finns ju i straffskalan att man kan få sex månaders fängelse om du snattar. Vi vill ha det ungefär likadant med maskeringsförbudet.

Säkerhetsbranschen tycker att problemet är stort med att arenorna enligt dem inte känns trygga längre.

– Syftet är att få tryggare arenor och att ha folk som ta på sig en rånarluva vill vi inte ha där. De är där för att bråka och maskera sig då för att dölja sin identitet.

En åsikt som även kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP) i Borås står fast vid. Hjalmarsson har lämnat in en motion där all maskering ska förbjudas på Borås alla anläggningar – vilket han demonstrativt visade genom ett klipp på Youtube. 


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två svenskar till NBA-draften

Golfstjärnan opererad – missar major

3 timmar sedan
Trots fin form på golfbanan drog sig Frida Kinhult ur årets första major, Chevron Championship.

Han är främste svenske poänggöraren

idag 05:52
Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

idag 05:00
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.