Tisdag 28 Sep
Stockholm

Nytt förslag: Inför fängelsestraff vid maskering på arenor

Vanlig syn med rånarluvor och rökbomber.
1 av 4
Vanlig syn med rånarluvor och rökbomber. Foto: Bildbyrån / Avdo Bilkanovic
Att vara maskerad på en fotbollsarena ska kunna innebära fängelse i praktiken enligt Säkerhetsbranschen.
2 av 4
Att vara maskerad på en fotbollsarena ska kunna innebära fängelse i praktiken enligt Säkerhetsbranschen. Foto: Bildbyrån / Marcus Ericsson
Hammarby supportrar under matchen mot Gais då det blev bråk.
3 av 4
Hammarby supportrar under matchen mot Gais då det blev bråk. Foto: Bildbyrån / Marcus Ericsson
En allt vanligare syn att fans är maskerade.
4 av 4
En allt vanligare syn att fans är maskerade. Foto: Bildbyrån / Joel Marklund

Fängelse för att att du går på fotboll maskerad. Det är något som Säkerhetsbranschen vill införa med en ny lagändring
– Vi vill inte ha folk med rånarluva där, säger Mikael Johansson, kommunikationschef för Säkerhetsbranschen, till Nyheter24.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Tänk om allsvenskan kunde ha lika fin publik som Dam-EM"

Regeringen, med idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth, hade under onsdagen ett möte med Svenska fotbollsförbundet, Svenska hockeyligan och den Svenska fotbollssupporterunionen om idrottsrelaterat våld. Under hearingen, som går under namnet "Mera glädje för pengarna", talade flera insatta personer om hur man i framtiden ska undvika våld på svenska idrottsarenor.

Börje Sandberg i SvFF:s säkerhetsgrupp, pratade om att den allsvenska fotbollspubliken ska bli mer som publiken under Dam-EM i somras. Dam-EM, som arrangerades av Sverige, och som fick stark kritik på grund av en neutral och sponsrad klack.

Säkerhetsbranschen, branschorganisation för säkerhets- och vaktbolag, vill få igenom en lagändring där ett maskeringsförbud ska införas på de svenska idrottsarenorna. Enligt en underökning som de har gjort vill 74 procent av den svenska befolkning se ett maskeringsförbud, något som Nyheter24 berättade om under onsdagen.

Mikael Johansson, kommunikationschef vid Säkerhetsbranschen, tycker att det måste finnas fängelse i straffskalan för att ett maskeringsförbud ska kunna upprätthållas även i praktiken.

"Önskar ju inte att folk ska sitta i fängelse"

– Det här är mer för praktiken och förhoppningsvis kommer ingen att få fängelse för det här. Vi önskar ju inte att folk ska sitta i fängelse. Men om vi skulle få en ny lagändring så tycker vi att om man har begått flera allvarliga brott och speciellt inom den här typen så är det upp till domstolarna att sedan bestämma vad det ska bli för straff.

Johansson tycker att man kan jämföra det med snatteri.

"De är där för att bråka"

– Om du snattar så får du oftast böter, men det finns ju i straffskalan att man kan få sex månaders fängelse om du snattar. Vi vill ha det ungefär likadant med maskeringsförbudet.

Säkerhetsbranschen tycker att problemet är stort med att arenorna enligt dem inte känns trygga längre.

– Syftet är att få tryggare arenor och att ha folk som ta på sig en rånarluva vill vi inte ha där. De är där för att bråka och maskera sig då för att dölja sin identitet.

En åsikt som även kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (FP) i Borås står fast vid. Hjalmarsson har lämnat in en motion där all maskering ska förbjudas på Borås alla anläggningar – vilket han demonstrativt visade genom ett klipp på Youtube. 


Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela