Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Marijuana och sex – här är de största hoten mot Super Bowl

- 02/02/2014, 15:50
Super Bowl avgörs på MetLife Stadium.
1 av 4

Super Bowl avgörs på MetLife Stadium.

Ap

Denver Broncos vann Super Bowl 1998.
2 av 4

Denver Broncos vann Super Bowl 1998.

Bildbyrån

Stort säkerhetspådrag kring Super Bowl.
3 av 4

Stort säkerhetspådrag kring Super Bowl.

Charlie Riedel

Stjärnan Peyton Mannings spelar för Denver Broncos.
4 av 4

Stjärnan Peyton Mannings spelar för Denver Broncos.

Ap

Marijuana-propaganda och prostitution tornar upp sig som mörka moln på New Jersey-himlen inför Super Bowl.

Natten mellan söndag och måndag, svensk tid, spelas Super Bowl mellan Denver Broncos och Seattle Seahawks på MetLife Stadium i East Rutherford, New Jersey.

Lagom till ett av världens största sportevenemang har fem stora billboards som förespråkar marijuana placerats i närheten av arenan. Washington och Colorado är de enda staterna i USA som har legaliserat marijuana och därför kan budskapet ses som kontroversiellt. Det är organisationen Marijuana Policy Project (MPP) som ligger bakom dessa billboards och budskapet är att amerikansk fotboll och alkohol skadar betydligt fler människor än marijuana.

– Förhoppningsvis kommer det få folk att prata med varandra om marijuana och framförallt om dess relativa harmlöshet i jämförelse med alkohol och amerikansk fotboll, säger Mason Tvert, kommunikationsansvarig på MPP, till USA Today.

En billboard berättar att det greps färre människor för innehav av marijuana år 2012 än vad den totala publiksiffran har varit under alla Super Bowl-matcher sedan 2004.

– Jag tror att folk kommer bli chockade över hur många människor som hamnar i problem för att de använder sig av en säkrare substans än alkohol, säger han.

12 000 namnunderskrifter

Organisationen riktar också kritik mot att NFL straffar spelare som använder sig av marijuana.

Mason Tvert ska i veckan träffa NFL-chefen Roger Goodell för att överlämna en lista med namnunderskrifter för att stoppa NFL från att straffa spelare som använder marijuana. Det har hittills samlats in över 12 000 namnunderskrifter.

Läkare och forskare i USA har delade åsikter om marijuanas inverkan på hälsan.

Prostitution ett stort problem

Ett annat kontroversiellt ämne kring Super Bowl är prostitution.

– Vi vet från tidigare erfarenheter att idrottsevenemang, speciellt Super Bowl, fungerar som en magnet för prostitution, sa republikanen Christopher Smith vid en utfrågning, enligt Daily News.

Han sa också att cirka 10 000 kvinnor och flickor var i Miami för prostitutionssyfte under Super Bowl 2010.

– När folk reser till de här matcherna kommer de för själva matchen, men också för festligheterna och för att ha kul. Det är genom sexköp vissa definierar vad det är att ha kul, sa Melanie Gorelick från New Jersey Coalition Against Human Trafficking vid samma utfrågning, skriver tidningen.

"Som att beställa pizza"

Hotellpersonal, säkerhetsarbetare och poliser har blivit tillsagda att hålla ögonen öppna för misstänkta sexköpare och prostituerade. Ett tecken man ska vara vaksam på är hotellgäster som checkar in flera yngre gäster utan bagage och som betalar kontant.

Många politiker är överens om att prostitution är ett globalt problem som måste tas på allvar i och kring New Jersey och New York den här veckan.

– Internetkunder väljer hemsidor som Backpage för att beställa en minderårig tjej till sina hotellrum lika enkelt som om de skulle beställa en pizza, sa republikanen Ann Wagner.