Ari-Pekka Liukkonen kommer öppet ut som homosexuell. Därmed är han den första finske atleten som gör det.
1 av 4
Ari-Pekka Liukkonen kommer öppet ut som homosexuell. Därmed är han den första finske atleten som gör det. - Foto: Gero Breloer
I februari arrangeras vinter-OS i Sotji, Ryssland.
2 av 4
I februari arrangeras vinter-OS i Sotji, Ryssland. - Foto: JNX
Ryssland har fått hård kritik mot sin syn på homosexualitet.
3 av 4
Ryssland har fått hård kritik mot sin syn på homosexualitet. - Foto: Bildbyrån/GEPA pictures/Christian Walgram
Utöver Rysslands antigay-lagar har kritik riktats mot andra kränkningar av mänskliga rättigheter i Sotji.
4 av 4
Utöver Rysslands antigay-lagar har kritik riktats mot andra kränkningar av mänskliga rättigheter i Sotji. - Foto: BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND

Finsk simmare kritiserar Rysslands antigay-lagar – kommer ut som gay

Vinter-OS i Sotji står för dörren. Då väljer Ari-Pekka Liukkonen att offentliggöra att han är homosexuell – för att kritisera Ryssland.


Ari-Pekka Liukkonen

Deltog i OS i London 2012.

Tog EM-brons på 4x50 meter mixed fristil 2012.

Siktar på OS-guld på 50 meter fristil i Rio 2014.

Den finske simmaren Ari-Pekka Liukkonen berättar för finska Yle att han är homosexuell. Han hade länge haft planer på att öppet komma ut, men bestämde sig för att göra det nu, inför vinter-OS i Sotji. Ryssland har fått mycket kritik för sina lagar mot sexuell propaganda för minderåriga.

– Jag ville starta en bredare diskussion inför OS. Det är sorgligt att rättsväsendet i Ryssland begränsar de mänskliga rättigheterna för unga människor, men även för andra, säger Liukkonen till Yle.

"I framtiden..."

Han är den första finske atleten som öppet kommer ut som homosexuell och anser att den finska idrottsrörelsen måste skaffa sig en större öppenhet kring sexualitet.

– I framtiden hoppas jag att elitidrottare och andra människor inte tycker att homosexualitet är någon nyhet, säger Liukkonen.

Han berättar vidare att han försökte tränga bort sin läggning eftersom att homosexualtitet aldrig kom på tal, men började sedan acceptera det under gymnasietiden.

– Mitt accepterande kring vem jag är har inte nödvändigtvis varit enkelt, men det har inte varit fruktansvärt svårt heller. Det har varit en lång och långsam process för mig, men nu är jag där, säger han.

"Äntligen kan jag vara mig själv"

Att Liukkonen har kommit ut som homosexuell har tagits emot positivt, både av familjen och träningskompisar.

– Jag hoppas att vi i Finland kan komma till ett stadie där vi inte behöver prata om det här längre så fort som möjligt. Homosexualitet är samma typ av karaktärsdrag som om en person har blå eller bruna ögon, eller om de är höger- eller vänsterhänta.

– Det är en fantastisk känsla att jag äntligen kan vara mig själv, säger Ari-Pekka Liukkonen till Yle.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!