Homosexualitet

Homosexualitet är en sexuell läggning som syftar på sexuell attraktion, sexuell preferens eller kärlek mellan personer som tillhör samma kön.  


Exempelvis en relation mellan två transkvinnor, två transmän, två ciskvinnor eller två cismän. Det behöver inte nödvändigtvis vara en relation mellan två personer, men syftar till att personerna i relationen är av samma kön. 


Homosexualitet, tillsammans med heterosexualitet och bisexualitet, tillhör tre av de vanligaste sexuella  läggningarna. 


Heterosexualitet är motsatsen till homosexualitet och innebär att man har det motsatta könet som sexuell preferens. 


Bisexualitet innebär en sexuell dragning och preferens till både det kvinnliga och manliga könet. 


Ett annat vanligt ord för homosexuell är gay. 


Skillnad mellan sexuell läggning och könsidentitet 


Något som kan vara svårt för vissa att hålla isär är skillnaden mellan sexuell läggning och könsidentitet. 


En sexuell läggning syftar alltså till vem man attraheras av medan könsidentitet syftar till vem man är. 


Några könsidentiteter som finns är:


Cisman: en man som är född man och identifierar sig som en man. En cisman har normalt sätt pronomen han


Ciskvinna: en kvinna som är född kvinna och som identifierar sig som kvinna. En ciskvinna har normalt sätt pronomen hon


Transman: en man som föddes som en kvinna men som identifierar sig som en man. En transman har normalt sätt pronomen han


Transkvinna: en kvinna som föddes som en man men som identifierar sig som en kvinna. En transkvinna har normalt sätt pronomen hon


Ickebinär: en person som varken identifierar sig som kvinna eller man. En ickebinär person använder sig ofta av pronomen hen


Om man är osäker vilken könsidentitet någon har kan man helt enkelt fråga vilken pronomen de använder, och använda det. 


Du bestämmer själv vilken pronomen du använder och vad din könsidentitet är. 


Homosexualitet.
Homosexualitet. Bildkälla: Unsplash

Källa: UMO, RFSU

5 Sep, 14:00
Han tog tydlig ställning för hbtq-rättigheter. Numera spelar engelske mittfältaren Jordan Henderson, 33, i Saudiarabien – ett beslut som har kritiserats hårt. Jag kan bara säga att jag är ledsen att de (hbtq-rörelsen) känner så, säger Liverpools förre lagkapten i en första intervju sedan flytten.
5 Sep, 08:56
Samkönade par i Hongkong ska få ingå partnerskap, beslutar den högsta domstolen i den självstyrande regionen i Kina.
31 Aug, 14:50
Klubbar från Saudiarabien kan glömma att ta sig in de turneringar som arrangeras av det europeiska fotbollsförbundet, Uefa. Det garanterar ordföranden Aleksander Ceferin.
29 Aug, 16:22
Minst 67 gäster på ett bröllop mellan två män har gripits i södra Nigeria, bland dem paret som gifte sig.
27 Aug, 11:04
Nya läroböcker i Mexiko har fått regeringsmotståndarna att rasa. Böckerna främjar "kommunism och homosexualitet", menar de.
24 Aug, 16:42
Mittbacken Aymeric Laporte, 29, lämnar Manchester City. Spanjoren är klar för al-Nassr från Saudiarabien. Där blir han lagkamrat med världsstjärnorna Cristiano Ronaldo och Sadio Mané.
21 Aug, 14:50
Den norske fotbollsstjärnan Mathias Normann bytte ryska Dynamo Moskva mot al Raed från Saudiarabien. Nu får han kritik. Han gör det inte lättare för sig själv, säger förbundskapten Ståle Solbakken till NRK.
17 Aug, 09:30
Superstjärnorna flyttar till Saudiarabien för att spela fotboll – senast i raden är Neymar. Enligt brasilianaren är det en mans förtjänst: Jag tror att Cristiano Ronaldo startade allt detta, säger han.
16 Aug, 07:10
Fyra pantertanter på romantiskt äventyr i Italien och en ny "Star wars"-serie. Det är höjdpunkterna bland premiärerna. Här är veckans filmer och serier.
15 Aug, 18:44
En av sommarens transferbomber är nu ett faktum: brasilianske superstjärnan Neymar flyttar till Saudiarabien. 31-åringen lämnar franska Paris SG för saudiska fotbollslaget al-Hilal. Brassen har skrivit på ett tvåårskontrakt och övergångssumman uppges landa på runt en miljard kronor.
10 Aug, 17:30
Alla som äger eller säljer en regnbågsfärgad klocka av märket Swatch i Malaysia riskerar fängelse eller böter på drygt 46 000 kronor.
10 Aug, 02:14
Libanons kulturminister vill stoppa "Barbie" från att visas på biografer eftersom den påstås "främja homosexualitet och transsexualitet". Även Kuwait förbjuder filmen.
4 Aug, 17:22
Engelske landslagsmittfältaren Jordan Henderson presenterades i förra veckan av saudiska al-Ettifaq. Nu har Englands förbundskapten Gareth Southgate kommenterat flytten. Det är inte upp till mig att döma någon, säger Southgate i Talksport.
1 Aug, 20:30
Nästa fotbollsstjärna att lockas till den saudiarabiska ligan är Bayern München-anfallaren Sadio Mané.
1 Aug, 13:24
Saudiarabien flyttar fram positionerna i idrottsvärlden och inte minst i golfen. Legendaren Jesper Parnevik är orolig över utvecklingen. Det måste finnas en viss moral kvar i sportindustrin. Några måste säga nej, säger han.
30 Jul, 10:44
Pride är mer än en parad – under evenemanget i Stockholm arrangeras flera aktiviteter för kulturintresserade. Moderna Museet och Nationalmuseum håller specialvisningar och popstjärnan Agnes är dragplåster i Pride Park.
27 Jul, 16:40
Under onsdagen stod det klart att Liverpools lagkapten Jordan Henderson lämnar klubben. Nu har han presenterats av saudiska al-Ettifaq.
27 Jul, 10:44
Den saudiarabiska fotbollsklubben al-Hilal har lagt ett rekordbud värt 300 miljoner euro, motsvarande drygt 3,4 miljarder kronor, på Paris Saint-Germains stjärnanfallare Kylian Mbappé.
26 Jul, 19:48
Jordan Henderson har hyllats för sitt engagemang för hbtqi-rörelsen. Nu uppges Liverpools lagkapten vara klar för spel i den saudiska klubben al-Ettifaq.
26 Jul, 09:54
Saudiarabien jagar fotbollsspelare. På kort tid har stjärnspelare som Cristiano Ronaldo och Karim Benzema anslutit till landets högsta division. Nu vill man även ha spelare till tredje högsta divisionen – där det erbjuds miljonlöner.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.