Homosexualitet

Homosexualitet är en sexuell läggning som syftar på sexuell attraktion, sexuell preferens eller kärlek mellan personer som tillhör samma kön.  


Exempelvis en relation mellan två transkvinnor, två transmän, två ciskvinnor eller två cismän. Det behöver inte nödvändigtvis vara en relation mellan två personer, men syftar till att personerna i relationen är av samma kön. 


Homosexualitet, tillsammans med heterosexualitet och bisexualitet, tillhör tre av de vanligaste sexuella  läggningarna. 


Heterosexualitet är motsatsen till homosexualitet och innebär att man har det motsatta könet som sexuell preferens. 


Bisexualitet innebär en sexuell dragning och preferens till både det kvinnliga och manliga könet. 


Ett annat vanligt ord för homosexuell är gay. 


Skillnad mellan sexuell läggning och könsidentitet 


Något som kan vara svårt för vissa att hålla isär är skillnaden mellan sexuell läggning och könsidentitet. 


En sexuell läggning syftar alltså till vem man attraheras av medan könsidentitet syftar till vem man är. 


Några könsidentiteter som finns är:


Cisman: en man som är född man och identifierar sig som en man. En cisman har normalt sätt pronomen han


Ciskvinna: en kvinna som är född kvinna och som identifierar sig som kvinna. En ciskvinna har normalt sätt pronomen hon


Transman: en man som föddes som en kvinna men som identifierar sig som en man. En transman har normalt sätt pronomen han


Transkvinna: en kvinna som föddes som en man men som identifierar sig som en kvinna. En transkvinna har normalt sätt pronomen hon


Ickebinär: en person som varken identifierar sig som kvinna eller man. En ickebinär person använder sig ofta av pronomen hen


Om man är osäker vilken könsidentitet någon har kan man helt enkelt fråga vilken pronomen de använder, och använda det. 


Du bestämmer själv vilken pronomen du använder och vad din könsidentitet är. 


Homosexualitet.
Homosexualitet. Bildkälla: Unsplash

Källa: UMO, RFSU

10 Jun, 19:14
Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd använder material som beskriver kvinnor nedsättande, kopplar judendom till homosexualitet och refererar till sharialagar. Nu kräver Region Stockholm att över 600 000 i bidrag betalas tillbaka.
29 Maj, 04:18
Påve Franciskus är i blåsväder. Nu ber han om ursäkt för att ha använt en nedsättande term om homosexuella män, rapporterar italienska Ansa.
9 Apr, 11:16
Könskorrigerande operationer utgör allvarliga brott mot den "mänskliga värdigheten", enligt ett officiellt ställningstagande från den katolska kyrkan.
3 Apr, 10:58
Det strikta förbudet mot "homosexuella handlingar" i Uganda står fast. Landets författningsdomstol stoppar inte den omstridda lagen.
29 Mar, 10:54
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.
19 Feb, 09:00
En My Little Pony-mässa i Moskva anklagades i helgen för att ha brutit mot Rysslands nya rigorösa hbtq-lagar. Polis kunde inte hitta några bevis för brott, men mässan stängdes ändå.
3 Feb, 09:58
Slaget om att bli Finlands president står i den andra valomgången mellan Alexander Stubb och Pekka Haavisto. Men en tredjedel av väljarna uppger att Haavistos manliga partner är en orsak att inte rösta på honom, visar preliminära resultat från Helsingfors universitets medborgarbarometer som Svenska Yle rapporterar om.
30 Jan, 06:02
Två lesbiska kvinnor i en bibeltrogen by på 50-talet där homosexualitet är en styggelse. "Vajlett och Rut" tar upp ämnen som är viktiga än i dag. Vi tycker att vi är så frigjorda men det är inte sant, säger regissören Karin Enberg. Nu åker teaterpjäsen på Sverigeturné.
4 Jan, 06:02
Få bostäder, höga hyror och stagnerande löner gör livet svårt för många engelsmän. Så svårt att många tvingas lämna sina hem. Det behövs en fullkomlig förändring i politiken för att det ska bli bättre, säger Carin Tunåker, som forskar om hemlöshet i England.
29 Dec 2023, 19:40
Burundis president Evariste Ndayishimiye krävde på fredagen att homosexuella par skulle straffas med att stenas offentligt.
21 Dec 2023, 06:00
I en ny intervju berättar Mikael Persbrandt om hur det var att spela rollen som Dag Hammarskjöld – och om sin egen framtid.
15 Dec 2023, 16:36
Region Gävleborg pausar anslag till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd i väntan på vidare utredning. Regionen är den senaste i raden att frysa utbetalningar till studieförbundet efter Folkbildningsrådets granskning.
14 Dec 2023, 20:54
Det kvarstår "stora oklarheter" sedan det muslimska studieförbundet Ibn Rushd kallats upp till regeringen, enligt utbildningsministern. Vi känner oss inte trygga med de svar vi har fått, säger Mats Persson (L).
12 Dec 2023, 13:10
Ibn Rushd har hamnat i blåsväder sedan en granskningsrapport från Folkbildningsrådet avslöjat att studieförbundet undervisat barn om att barnaga är acceptabelt, att homosexualitet är en synd samt om antisemitiska konspirationsteorier.
15 Nov 2023, 10:08
Två av Sveriges mest folkkära ikoner står i centrum i veckan. Dramaserien om Börje Salming får premiär på TV3 och på bio kommer dokumentären om Cornelis Vreeswijk. Här är veckans filmer och serier.
13 Nov 2023, 19:42
Den österrikiska staten ska kompensera de homosexuella som utretts eller dömts enligt tidigare lagar som diskriminerade dem.
6 Nov 2023, 14:52
Chefen för Ungerns Nationalmuseum har fått sparken, efter att ha "misslyckats" med att stänga ute minderåriga från en utställning med hbtqi-relaterat innehåll.
18 Okt 2023, 17:26
Englands Jordan Henderson fick ta emot burop från egna supportrar på Wembley. Nu kritiserar Harry Maguire agerandet mot sin lagkamrat: Riktiga Englandsfans buar inte åt spelarna.
5 Sep 2023, 14:00
Han tog tydlig ställning för hbtq-rättigheter. Numera spelar engelske mittfältaren Jordan Henderson, 33, i Saudiarabien – ett beslut som har kritiserats hårt. Jag kan bara säga att jag är ledsen att de (hbtq-rörelsen) känner så, säger Liverpools förre lagkapten i en första intervju sedan flytten.
5 Sep 2023, 08:56
Samkönade par i Hongkong ska få ingå partnerskap, beslutar den högsta domstolen i den självstyrande regionen i Kina.
1 2 3 4 ... 24