Skicross är en av sporterna som man bara ser under OS.
1 av 5
Skicross är en av sporterna som man bara ser under OS. - Foto: Bildbyrån / GEPA pictures/ Christian Walgram
Skidskytte är en sport med starka svenska traditioner.
2 av 5
Skidskytte är en sport med starka svenska traditioner. - Foto: Bildbyrån / GEPA pictures/ Florian Ertl
Under vinter-OS är slalom en av alla sporter man kan se.
3 av 5
Under vinter-OS är slalom en av alla sporter man kan se. - Foto: BildbyråŒn / GEPA pictures/ David Rodriguez
Backhoppning, som är en klassisk vintersport, ingår i OS.
4 av 5
Backhoppning, som är en klassisk vintersport, ingår i OS. - Foto: Peter KrŸger/Bildbyrån
En av de lite ovanligare sporterna är aerials.
5 av 5
En av de lite ovanligare sporterna är aerials. - Foto: AP/TT

Här är de roligaste tevesporterna under OS

Har du svårt att bestämma dig för vilka sporter du ska kolla på under vinter-OS? Nu väntar mer än två veckor fulla av sporter som många av oss bara tittar på under OS, vart fjärde år. Nyheter24 rangordnar alla dem 21 sporter som det tävlas i under OS efter hur underhållande de är att titta på.


21. Paråkning

20. Isdans

19. Konståkning

Danserna på skridskor är imponerande, absolut. Kan till och med vara fint i sina stunder, men lite för lite action att tagga igång på.

18. Backhoppning

Klassiskt tevehäng framför backhoppning, men sporten är ganska enformig och svår för den som inte är insatt.

17. Nordisk kombination

Backhoppning och längdåkning är en imponerande kombination. Vintersportens version av friidrottens mångkamper, men det är svårt att gå igång alltför mycket på det här.


(Foto: Peter KrŸger/Bildbyrån)

16. Rodel

Snarlika sporter. I den ena åker man med huvudet först, i den andra med fötterna först. Ser ut som pulka i riktigt höga farter.

15. Skeleton

14. Bob

Den livsfarliga sporten där det är svårt att sätta sig in hur det faktiskt går till. Liksom många OS-sporter finns det dock en underhållningsfaktor.

13. Puckelpist

Sporten som ser ut att göra väldigt ont och där åkarna inte verkar ha en sekund att pusta ut. Fascinerande att kolla på trots att man sällan skriker framför teven av spänning.

12. Aerials

Häftig sport med fantastiska hopp, men bedömningssporter är ofta svåra för den breda publiken.


(Foto: AP/TT)

11. Long track

Kan vara långa distanser och åkare som bara åker runt, runt, runt. 

10. Short track

Löpningen flyttar ut på isen och det kan vara svårt att slita sig från teven när sporten drar igång. Dock lite enformigt, när inte någon okänd australiensare blir världskändis på någon minut.

9. Curling

Sporten som ofta får kritik för att vara tråkig kan faktiskt vara ganska underhållande, i alla fall under OS. Både i Turin och Vancouver blev det svenska guld på damsidan, så vi har goda minnen från isbanorna.

8. Slopestyle

Sporten som årets OS kickar igång med. Tonårsgrabbarnas skejtparker på asfalt har flyttat ut i snön och "grabbarna"...ja, de är numera fullblodsproffs.

7. Störtlopp

Ser ut att vara livsfarligt och vi kommer väl ihåg Anja Pärsons krasch i Vancouver, men det finns också en charm med att sport inte är helt riskfritt.

6. Ishockey

Det som ligger hockeyn lite i fatet är att det är en sport som man kan se när som helst. Det här är dock en av få gånger som landslagen har bästa möjliga trupper tillgängliga, vilket är ett stort plus. Sveriges matcher blir några av de största höjdpunkterna under OS.

5. Skicross/Snowboardcross

Här har vi en rätt konstig sport. Ett antal tävlande ska ta sig igenom en hinderbaneliknande bana bredvid sina konkurrenter. Det är väldigt mycket på gång samtidigt, men rätt underhållande att titta på. En typisk sport som de flesta av oss nog inte ser så ofta utanför OS.


(Foto: Bildbyrån/GEPA pictures/Christian Walgram)

4. Halfpipe

Här har vi en sport som en otränad tevetittare inte kan gå ut på bakgården och bara göra om. Det är väldigt lätt att fastna framför teven och förundras över tricken.


3. Slalom

Korta och fartfyllda lopp och det är svårt för en som tevetittare att greppa hur svårt det måste vara. Nerven finns där i alla fall.


(Foto: BildbyråŒn/GEPA pictures/David Rodriguez)

2. Skidskytte

Som längdåkning, men med skjutvapen där varje skott kan vara avgörande. Även här har vi stora svenska traditioner.


(Foto: Bildbyrån/GEPA pictures/Florian Ertl)

1. Längdåkning

Det här är sporten där vi har några av våra hetaste svenska medaljhopp. Dessutom är det en perfekt sport att slökolla på och dramatiken kan vara enorm. Kom ihåg Marcus Hellners och Johan Olssons medaljer i Vancouver.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!