Måndag 26 Jul
Stockholm

"Då hade vi skrattat och sagt att de hade fuskargenen i blodet"

Jens Lindqvist blir upprörd över hur vi svenskar tacklar "Bäckis-gate".
Jens Lindqvist blir upprörd över hur vi svenskar tacklar "Bäckis-gate". Foto: Nyheter24

Nyheter24:s sportredaktör Jens Lindqvist om hur illa vi svenskar beter oss när en landsman plötsligt blir fälld för doping.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här

"Bäckis-gate" är här – och jag är tudelad. Å ena sidan tänker på hur naiva vi svenskar är. Att en svensk ska åka dit i en dopingkontroll finns liksom inte på kartan. "För sånt sysslar inte svenskar med". 

Å andra sidan tänker jag på den mest talangfulle ishockeyspelaren jag någonsin har mött, Nicklas Bäckström. Vi spelade mot varandra ett antal gånger innan jag la grillorna på hyllan runt inträdet i tonåren. Valbo mot GGIK, distriktets bästa lag. Han var talangen i förstakedjan medan jag fick vara glad om jag tog en plats i tredje- eller fjärdekedjan. Jag hade koll på honom redan då och har följt hans karriär lite mer än alla andras sedan dess. 

Jag ville först inte förstå när detalj för detalj sipprade ut om att man hade hittat för höga värden av psuedoefedrin i hans blod. Det var jag inte ensam om. I Brynäs-trådar över hela nätet har alla försvarat "Bäckis". Hela mitt Facebook-flöde har fyllts av arga Gävlebor. Det är IOK:s fel tycker man. 

Det fick mig att öppna ögonen – och bli förbannad på hur högfärdiga vi svenskar är. Det måste ju vara någon annans fel när en svensk åker dit. Det kan ju omöjligt vara så att någon svensk medvetet fuskar. Nu tror jag inte heller att fallet är så här. Men det finns något fördömande och sunkigt över att en landslagsledning och ett helt folk rider ut med ett kavalleri till försvar när det är en (Lex Ludmila Engquist) svenskfödd som misstänks.

Hade det varit en vitryss, en polack eller allra helst en finne så hade vi skrattat gott och sagt att de hade fuskargenen i blodet. Nu är det en svensk och en av de viktigaste spelarna för Tre Kronor inför OS-finalen mot Kanada. Ibland rider vi svenskar på så höga hästar att vi blir förblindade av höjden och står helt oförberedda när vi faller. 

Även B-provet visade på för höga halter av psuedoefedrin. Så det är ju uppenbarligen doping vi pratar om. Och då har någon eller några har begått ett brott inom ramen för OS dopingregler. Det är helt enkelt för dåligt. "Bäckis" är ytterst ansvarig för sin kropp och vad han preparerar den med men om han petar i sig piller av vana i staterna måste det finnas någon som uppmärksammar honom på problematiken i OS.

Var finns den självkritiken Tommy Boustedt och Björn Waldebäck? Var det någon som förklarade för "Bäckis" att han svalde tabletter som inte var tillåtna i OS och bad honom att vara försiktig med det under två veckor? Jag kan bara instämma i det som Magnus Ericsson, enhetschef på dopinglaboratoriet vid Karolinska universitetssjukhuset, har sagt till Expressen.

– Han måste ha haft världens klantigaste läkare.

Jag har för dålig koll på ansvarskedjan och vill därför egentligen inte peka med hela handen mot någon enskild person – men det är ett direkt tjänstefel att missa det. 

Man berövade inte bara Tre Kronor på ett möjligt guld utan även "Bäckis" på att få uppleva sin största match i karriären.

Fotnot: Sedan krönikan skrev har landslagsläkaren Björn Waldebäck tagit på sig misstaget till Aftonbladet

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Hade Tre Kronor slagit Kanada i OS-finalen med "Bäckis" i laget?
Tack för din röst!