Fyra svenska skidåkare dopinganklagas

- 04/03/2014, 21:37 -
Vintersport
1 av 3

Uppdrag Granskning kollar upp dopingen inom skidsporten.

TT NYHETSBYRÅN

Norge
2 av 3

Bland den som pekas ut finns norske Anders Aukland.

SCANPIX NORWAY

Sverige
3 av 3

Mathias Fredriksson är säker på att inga svenskar varit dopade.

TT NYHETSBYRÅN

Ett flertal skidåkare kommer att hängas ut när Uppdrag Granskning sänder ett program om bloddopning inom skidvärlden.

Fyra svenskar har haft avvikande blodvärden under sina aktiva karriärer – och ett av de fallen kommer även att tas upp i morgondagens program av Uppdrag Granskning, skriver Expressen.

– När vi tittade på de svenska värdena var det fyra som stack ut. Men vi valde att koncentrera oss på personen vars värden som stack ut allra mest, delvis på grund av att blodvärden kan variera av andra skäl än doping, säger programmet ansvarige utgivare Nils Hanson till Expressen.

Avslöjar inte svenska namnet

Vem det är kommer dock inte att avslöjas under programmet.

– Man kan inte med säkerhet slå fast att det rör sig om doping. Man kan bara se att det finns stora variationer som tyder på doping, men det är en annan sak. Det kan finnas andra förklaringar, säger Hanson till Expressen.

Avslöjar utländska åkare

Däremot kommer ett flertal andra utpekade skidåkare att namnges i programmet, men då handlar det om utländska åkare.

– Åkarna som vi namnger är sådana som sticker ut, till exempel på grund av att de har åkt fast tidigare för doping. Men det finns inga svenskar i den kategorin i programmet, säger Hanson till Expressen.

"Trist att bli uthängd"

Bland de som namnges finns enligt Dagbladet den norske OS- och VM-guldmedaljören Anders Aukland.

– Det är klart att jag känner mig uthängd, säger Aukland, som även vunnit Vasaloppet, till Dagbladet och fortsätter:

– Men jag kan för lite om blodvärden och sånt för att kunna kommentera specifikt. Det är trist att bli uthängd på det här sättet, för jag har ingenting att dölja.

Det är inte första gången som Uppdrag Granskning uppmärksammar skidsporten. I februari förra året sände man ett avsnitt där man tittade närmre på blodvärdena under 90-talet och där man berättade om höga blodvärden hos flera svenska och norska skidåkare.

Något som då kritiserades starkt.

– Norska och svenska skidåkare har inte fuskat. Vi är helt öppna. Vi har ingenting att dölja. Men det vi har sett i dokumentären innehåller fel, sa norska skidförbundets ordförande Erik Röste till Expressen då.

Bland de som intervjuas i programmet finns enligt Expressens reporter Ludvig Holmberg även den före detta längdkungen Per Elofsson.