Uppdrag Granskning

Uppdrag granskning (UG) är ett svenskt TV-program där undersökande journalister gör reportage. Programmet började sändas år 2001. 


Den person som har blivit mest känd inom programmet och som varit ansiktet utåt för UG är journalisten Janne Josefsson. Han slutade dock som programledare för UG 2018. Han ersattes då av journalisten och reportern Ali Fegan som tillsammans med veteranen Karin Mattsson nu står som programledare. 


Förutom programledarna ingår omkring 30 personer i redaktionen som arbetar med avslöjanden och grävande journalistik som står till grund för varje program. UG sänds på SVT.


Janne Josefsson
Bildkälla: Christine Olsson/ TT
21 Feb, 07:16
Flera ministrar ändrar sina cv:n efter en granskning av SVT-programmet Uppdrag granskning.
10 Feb, 09:14
Efter att en fertilitetsläkare i Norrbotten avslöjats för att i hemlighet ha använt sina egna spermier för insemination av kvinnor som ville bli gravida, har sju barn fått bekräftat att läkaren är deras biologiske far.
8 Feb, 16:32
De ökade bedrägerierna mot äldre får regeringen att reagera. Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar till sig bankcheferna och polisen för ett möte om hur samarbetet kan stärkas.
27 Jan, 11:01
Özz Nûjen är en av Sveriges främsta komiker. Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Nûjen.
28 Dec 2023, 05:58
Miljontals kronor har försvunnit från utsatta personers konton som ska skötas av gode män eller andra ställföreträdare. Bland offren finns främst barn, men även dementa och personer med funktionsnedsättningar.
14 Dec 2023, 19:26
Uppemot 200 svenskar som misstänks ha skattefuskat, men hittills klarat sig undan, riskerar nu att avslöjas och polisanmälas. Dokument med uppgifter ur den så kallade pandoraläckan om svenskarna är på väg till svenska Skatteverket.
29 Nov 2023, 07:12
En fertilitetsläkare i Norrbotten använde i hemlighet sina egna spermier för insemination av kvinnor som ville bli gravida, rapporterar Uppdrag Granskning i SVT. Hittills har sju barn fått reda på att läkaren är deras biologiske far. Själv anser han inte att han gjort fel.
18 Nov 2023, 13:28
Medicinentreprenören och travprofilen Bengt Ågerups tillgångar i Sverige fryses, rapporterar SVT Nyheter. Beslutet har fattats av tingsrätten efter SVT:s Uppdrag granskning som visat att stora summor pengar flyttats till Cypern.
15 Nov 2023, 07:04
Fotbollsklubben Chelseas tidigare ägare Roman Abramovitj misstänks i hemlighet ha överfört mångmiljonbelopp till fotbollsagenturen Universal Twenty Two, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Nu kan klubben riskera poängavdrag.
6 Nov 2023, 10:02
Diamant Salihu blir en del av redaktionen på "Uppdrag granskning" och får därmed en ny roll på SVT. Han har tidigare varit knuten till nyhetsredaktionen.
25 Okt 2023, 06:58
Minst tre värnpliktiga som deltog i ett forskningsprojekt på 1960- och 70-talet har blivit ofrivilliga pappor. Läs mer om det här.
26 Sep 2023, 12:36
Ett okänt antal donatorbarn i Halland berövades rätten till information om sitt genetiska ursprung. Det skedde i strid mot lagen och det var inte bara en enskild läkares ansvar. Slutsatsen dras i en extern rapport som genomförs på Region Hallands uppdrag.
23 Aug 2023, 06:30
För barn och unga som mot sin vilja förts utomlands av sina föräldrar finns liten hjälp att få. Även för dem som på egen hand lyckas fly från hedersvåld och förtryck och ta sig tillbaka till Sverige brister skyddet, visar en kartläggning gjord av SVT:s Uppdrag granskning.
12 Jun 2023, 21:30
Finansinspektionen (FI) har valt att inte inleda någon utredning av hur telekomjätten Ericsson hanterade den interna rapporten om misstänkta mutor i Irak, skriver Dagens industri. Händelsen är preskriberad, meddelar FI.
26 Maj 2023, 10:06
Alla de goda värdena ska lyftas och spridas och sporten ska bli tillgänglig för fler. Och så ska skiten mockas bort. Sandra Ruuda duckar inte för att ta itu med ridsportens mörka sida – där sexuella trakasserier sker och en tystnadskultur råder. Vi har jättemycket kvar att göra. Jag är inte nöjd med något annat än en nollvision, säger ridsportförbundets nya ordförande.
24 Maj 2023, 10:08
Stockholmsbörsen har lagt ned en utredning av Ericssons informationsgivning vad gäller misstänkta mutor i Irak.Men hotet om nya böter med anledning av affärerna i Irak för telekomjätten kvarstår.
26 Apr 2023, 08:04
SVT:s Uppdrag Granskning pekar ut och namnger 21 ryska diplomater som har varit eller är verksamma i Sverige som misstänkta spioner.
22 Apr 2023, 11:44
Avslöjanden av omfattande rysk spionverksamhet i Norden väcker ilska i Moskva.Det är "falska nyheter" som kommer få konsekvenser, varnar ryska UD.
18 Apr 2023, 11:22
Ett digitalt vårdverktyg skulle underlätta prioriteringen av patienter ute på Skånes vårdcentraler. Företaget Vårdinnovation vann upphandlingen, men snart uppstod misstankar om att allt inte gått rätt till.Tingsrätten dömde flera personer till fängelse – nu mildrar hovrätten straffet.
5 Apr 2023, 08:58
Möjligheten att få undersökning och en demensdiagnos beror på var du bor – det råder nämligen stora regionala skillnader i diagnostisering. I Stockholm registreras i genomsnitt fem gånger så många med demens jämfört med Jämtland, enligt en granskning av Uppdrag Granskning.
1 2 3 4 ... 8