Efter anorexin – nu tackar Malin idrotten för sitt nya liv

- 09/07/2014, 15:51
Malin Lagerstedt drabbades av anorexi när hon var 16.
1 av 3

Malin Lagerstedt drabbades av anorexi när hon var 16.

Privat

Numera lever hon ett aktivt liv som skidåkare.
2 av 3

Numera lever hon ett aktivt liv som skidåkare.

Privat

Malin Lagerstedt.
3 av 3

Malin Lagerstedt.

Privat

Malin Lagerstedt var 16 år när hon drabbades av anorexi. För Nyheter24 berättar hon om vägen tillbaka – och tackar idrotten för sitt nya liv.

MalinLagerstedt var bara 16 år när hon drabbades av anorexi. Hon hade levt ett stressigt,krävande liv allt för länge. Alla måsten blev för svåra att hantera, alla kravblev för tunga att bära – och till slut rann det över. Det blev för mycket.

– Jag har alltid varit en högpresterande människa. Vad jag än gjorde skulle det varaperfekt. Till slut gick det inte längre, säger Malin till Nyheter24.

Slutade äta

Den16-åriga flickan kände att hon behövde kontroll över det liv som höll på attrinna henne ur händerna. Och som för så många unga flickor var det maten somblev lösningen. Malin slutade äta.

– Jagbehövde ordning, kontroll. Så jag slutade äta. Men till slut eskalerade alltoch jag blev avstängd från gymnastiken, just den del av mitt liv som alltid varmoroten till att komma tillbaka. 

Malinhade alltid älskat gymnastiken och såg den som en sista utväg. Men nu fick honinte längre vara med, och hoppet om att komma tillbaka från sin sjukdomförsvann.

– Jaggick från att vara sprallig och glad till att vara konstant ledsen. Jag fick endepression och hade många ångestattacker varje dag. Det pågick i flera år,säger Malin.

Räddades av idrotten

Idag är hon 26 år gammal och helt frisk. Hon lever ett aktivt liv, reser omkringi världen och har börjat tävla inom skidåkning.

Menresan som tagit henne så långt hade aldrig varit möjlig om det inte vore föridrotten.

– Detvar livsviktigt att jag fick komma tillbaka och känna den där sammanhållningensom finns inom idrott, säger hon.

Malin hade tur. Hennes familj hade efter hård kamp lyckats få med henne i detlokala gymnastiklaget och det var där och då som hon tog sitt första stapplandesteg i resan som skulle ta henne tillbaka.

Uttagen till SM-laget

– Mina lagkamrater och tränare fick mig att äta bättre och jag märkte attresultaten också blev bättre när jag åt. Det blev en positiv spiral som slutademed att jag blev uttagen till SM-laget.

Och inte nog med att hon blev uttagen i SM-laget. Malin vann också tävlingen.  

– När jag hade vunnit och stod där på prispallen så förstod jag att det är så härjag ska må. Där och då tog jag det sista steget att släppa anorexian.

Vilka krafter i sporten fick dig att tasteget från anorexin?

– Somidrottare blir man i grund och botten målmedveten. Jag tror det är a och o förmänniskor generellt att ha ett mål att sikta på, för det är på vägen dit somman utvecklas, säger Malin till Nyheter24 och fortsätter. 

– Att få träna i lag hade också en jättestor påverkan. I mitt fall var det mina lagkamrater somhjälpte mig ur anorexian. Att få känna att man är en del av något, känslan av att vara med i en grupp – det är jätteviktigt för människan och framför allt ungdomar.