Onsdag 17 Aug
Stockholm

Schackboxning – världens märkligaste sport?

Bilden du aldrig trodde att du skulle se: två svettiga muskelknuttar spelar stillsamt schack – i en boxningsring.
1 av 2
Bilden du aldrig trodde att du skulle se: två svettiga muskelknuttar spelar stillsamt schack – i en boxningsring. Foto: Faksimil
Därefter möts de i en stenhård rond boxning.
2 av 2
Därefter möts de i en stenhård rond boxning. Foto: Faksimil

Nyheter24 går under en månad igenom världens fyra kanske märkligaste sporter. Den här veckan: Schackboxning.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Genomgång

Du har fått nackspärr av att se idrottare som snubblar ner i puckelpistbackar och har skrattat åt nervösa tjurfäktare – men du har inte sett det värsta. Nyheter24 går varje vecka i en månad genom världens allra märkligaste sporter.

Schack och boxning kan betraktas som varandras motsatser när det kommer till sport. En lugn, långsam aktivitet för den den smart lagde – och en mindre lugn aktivitet för den kanske mindre smart lagde. 

Men de båda sporterna finns faktiskt också i en hybridform, där man blandar aktiviteterna vilket ger det logiska namnet schackboxning. 

Sammanlagt 11 ronder

Sporten uppfanns 1991 och har sedan dess blivit större för varje år. Reglerna är enkla: varje match börjar med fyra minuters schackspelande, följt av tre minuters boxande. Som mest spelar eller boxas de tävlande i sammanlagt 11 ronder. Vinner gör man genom att försätta sin motståndare i schack matt eller genom en så kallas knock out. 

Sporten, som sedan 2003 också har ett eget mästerskap organiserat av World Chess Boxing Organisation, går under slogan "Den hårdaste och smartaste människan på planeten". 

Nedan finns ett exempel på hur det kan se ut under en schackboxningsmatch. 


LÄS MER: Extrem strykning – världens märkligaste sport? 

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.