Var fjärde fotbollsspelare lider av problemen.
1 av 2
Var fjärde fotbollsspelare lider av problemen. - Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / John Sibley
Charlie Eriksson, 23, driver kampanjen Aldrig Ensam.
2 av 2
Charlie Eriksson, 23, driver kampanjen Aldrig Ensam. - Foto: Privat

Han tar upp problemen som skördar liv inom idrottens värld

Projektet Aldrig Ensam vill förbättra människors kunskap om de stora problem med psykisk ohälsa som finns inom sportens värld.


Aldrig Ensam

Aldrig Ensam, som grundades av Charlie Eriksson, är ett informationsprojekt som sprider kunskap och bryter tystnaden kring det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa bland unga vuxna.

Höga löner, mängder av fans och en verklighet som de flesta drömmer om. Men bakom fotbollsvärldens glamourösa väggar vilar stora problem med depression och ångest. Undersökningar har visat att var fjärde elitspelare lider av psykisk ohälsa

Det vill Charlie Eriksson, 23, ändra på. Han har själv lidit av psykiska problem och vill nu hjälpa andra i samma situation genom projektet Aldrig Ensam, en kampanj som handlar om mental ohälsa bland unga. 

"Samlar krafter"

Tillsammans med Djurgården vill han nu ta upp problemen inom sportvärlden

– Tillsammans kan vi nå ut till fler. Om vi samlar krafter kan fler få höra om projektet, säger han till Nyheter24

Charlie beskriver problemen inom idrottsvärlden som stora och akuta. Många vet inte om hur många som lider. 

– Elitfotbollsspelarnas egna fackförbund gjorde en undersökning som visade att det är väldigt mycket vanligare med psykisk ohälsa i fotbollens värld än de tidigare trodde. Spelare som fått avsluta karriären till följd av skador drabbas ofta av depression och annan psykisk ohälsa. De har höga visioner, krav och stora förhoppningar, när då skador sätter stopp hamnar de i en helt annan värld. Och det är de inte rustade för, säger han och fortsätter:

– Fotbollsvärlden målas upp som glamourös. Det är mycket pengar och de går till sina favoritlag hit och dit. Men det finns en hård baksida som vi måste synligöra. 

Vill reducera fördomar

Målet med kampanjen, berättar Charlie, är att göra människors kunskaper kring ämnet större för att på så sätt minska fördomarna. 

– Vi vill göra informationen tillgänglig och på det viset bättra på människors kunskaper. Det kommer göra att alla de fördomar som finns i dag reduceras och vi kan minska tabun som finns kring ämnet. Då kan vi prata om det på ett helt annat sätt. 

Vill nå ut till fler

Nu hoppas Charlie att andra stora aktörer ska gå med i kampanjen. Han vill att fler ska få reda på problemen och på sikt få bukt med de allvarliga problemen som just nu råder inom sportvärlden. 

– Vi hoppas få samarbeta med idrottsklubbar och stora aktörer för att på så sätt nå ut till de aktiva. Vi vill visa att vi finns och vill göra det bättre för drabbade människor, säger han till Nyheter24. 

Se när Charlie berättar om sin egen historia med psykiska problem i videon nedan: 


/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!