Stockholm

Sundhage: "Är Zlatan svensk i SD:s ögon?"

Pia Sundhage under träningen med damlandslaget i fotboll inför VM-kvalmatchern mot Skottland.
Pia Sundhage under träningen med damlandslaget i fotboll inför VM-kvalmatchern mot Skottland. Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN

Pia Sundhage har alltid varit starkt samhällsengagerad och har aldrig hymlat med att hon står till vänster i politiken. Efter Sverigedemokraternas framgångar i valet i söndags bekymrar hon sig över det politiska läget.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Jag tycker att det är oroväckande. Jag förstår faktiskt inte hur de tänker, säger Pia Sundhage till GP under damlandslagets måndagsträning, dagen efter valdagen.


Försöker förstå

Hon berättar att hon i ett försök att förstå vad det är som fått så många att rösta på Sverigedemokraterna gick in på partiets sajt för att läsa på om politiken. Men hon säger sig inte ha blivit klokare för det.

–  Man pratar om ett folk, om en nation och om en svenskhet som om allt var ett. Det där har jag aldrig förstått. Under mina år ute i världen, under mina möten med andra människor har jag alltid tyckt att det är berikande att man är olika och att man kan se saker olika sätt.

"Är han svensk i deras ögon?"

Sundhage tror dock att SD:s framgångar i söndagens riksdagsval grundar sig i att det finns en besvikelse hos väldigt många människor. En besvikelse över den politik som förts och en saknad över vad som en gång varit.

De är bittra, missnöjda och ser klyftorna öka, menar hon. Och ståendes där, i solskenet dagen efter valdagen frågar hon sig hur SD ser på den bäste i herrlandslaget.

– Ja, jag undrar hur de tänker om honom och om hans framgångar i landslaget. Är han svensk i deras ögon? säger hon till GP.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.