Torsdag 22 Apr
Stockholm

Aron fixade en svensk klassiker – i rullstol

Målet är uppfyllt – klassikern är besegrad.
1 av 4
Målet är uppfyllt – klassikern är besegrad. Foto: Privat
2 av 4
3 av 4
4 av 4

I helgen klarade rullstorsburne Aron Anderson Lidingöloppet. Den svenska klassikern är avklarad – men insamlingen till Barncancerfonden fortsätter.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Svensk klassiker

En svensk klassiker innebär att man klarar Vätternrundan, Lidingöloppet, Vasaloppet och Vansbrosimmet under loppet av ett år.

Läs mer om Aron Anderson här.

Har har klättrat upp för Sveriges högsta berg, Kebnekajse, och cyklat samt simmat längre än de flesta människor. 

I helgen klarade rullstolsburne Aron Anderson Lidingöloppet och avslutade därmed en svensk klassiker. 

– Det känns fantastiskt häftigt och underbart. Det är ju sista delen i klassikern också och jag tänkte: "Nu ska vi ro hem det här", säger han när Nyheter24 når honom.

Blev ett dramatiskt lopp

Klassikern har varit en del av Arons insamling till Barncancerfonden. Som sjuåring drabbades han själv av cancer i bäckenet. Sedan dess är han rullstolsburen och viger en stor del av livet till att hjälpa andra.

Lidingöloppet blev den fjärde och sista delen av klassikern. Det gick bra, även om det var nära att gå illa vid ett tillfälle. 

– Jag är jättenöjd, det hade inte kunnat gå så mycket bättre. Inför loppet var jag ganska orolig att något skulle hända. Nedförsbackarna är farliga då jag måste släppa på farten där för att spara tid, eftersom det är så segt uppför, säger han och fortsätter:

– Efter omkring 17 kilometer kom vi i en nedförsbacke och då kände jag hur det stora framhjulet bara lossnar. Jag välte framåt, och det var nog tur att jag inte hade hunnit komma upp i maxfart ännu.

Hur har det känts i kroppen så här efteråt?

– Kroppen känns bra. Det var tufft under loppet och slitit framförallt i backarna. Men jag har återhämtat mig bra, och kände den här goa träningsverkskänslan som är så härlig.

Hur jobbigt var det i jämförelse med de andra etapperna? 

– Lättast var Vansbrosimmet, sen kommer Lidingöloppet och sen Vätternrundan. Vasaloppet var tuffast, men kanske hade det varit lättare med bättre spår. När jag åkte var det ju de sämsta förhållandena på flera år. 

 

Hittills har Aron tillsammans med sitt team samlat in drygt 300 000 kronor till Barncancerfonden. Målet är i nuläget en halv miljon, och insamlingen kommer att fortsätta. 

– Ja, det är en viktigt del för mig. Jag vill bidra till något gott så självklart kommer vi fortsätta med det. 

Vad händer framöver?

– Vi har ett stort projekt planerat, vad det är kan jag inte avslöja ännu men det kommer bli häftigt. Sedan finns det en rad andra planer för nästa år, men inget som är 100 procent ännu.

Se klippet från Lidingöloppet här:


Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela