Lördag 27 Nov
Stockholm

Zlatan kan glömma Bragdguldet – det är en skam och en skandal

Nyheter24:s sportredaktör Jens Lindqvist.
Nyheter24:s sportredaktör Jens Lindqvist. Foto: Bildbyrån/Nyheter24

Guldboll efter Guldboll. Diamantboll efter Diamantboll. Zlatan Ibrahimovic och Lotta Schelin har ristat in sina namn i den svenska fotbollshistorien. Men i Idrottssverige är de bortglömda.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Jens Lindqvist

Jens är sportredaktör på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här

"Den där jävla Champions". De där jävla orden gnager mig i dag. För jag tror inte att Zlatan Ibrahimovic förstod den reella innebörden av de orden ens när han sa det för ett gäng år sedan.

Nu gör vi andra det.

Det ska nog till en Champions League-seger, eller ett VM-guld, för att Zlatan eller Lotta Schelin ska väcka intresse hos Bragdguldets jury. Det eller möjligen att de trär på sig ett par skidor på planen. För det här med ligatitlar, skytteligasegrar i världens största ligor eller för all del målrekord i landslaget tycks inte göra det. 

Det hade varit intressant att vara en fluga i rummet när Tomas Brolin, som är en av 14 beslutstagare, pratar inför döva öron under ett möte med juryn. Hur han nämner rekord efter rekord men ignoreras. 

Innan ni sätter kaffet i halsen vill jag noggrant påpeka att Charlotte Kalla, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén förtjänade Bragdguldet. Det är inget missriktat skott mot skidåkning det här. Jag släppte själv min roll som objektiv reporter och skrek vilt när Kalla öste förbi alla i Sotji-spåren.

Men det är skamligt att varken Zlatan och Lotta har fått den uppskattning de förtjänar. Fått priset som ska vara Idrottssveriges största. Det är en trovärdighetsfråga som Bragdguldets jury, som redan kritiseras (Svenska Dagbladet som ger ut priset har inte ens en sportredaktion i dag), måste brottas med.

Eftersom priset är en färskvara, att en enskild bragd ligger till grund för beslutet, lär Zlatans chanser att någonsin få det vara minimala. Och det kan inte vara annat än "den där jävla Champions" eller en medalj i Frankrike-EM 2016 som kan ge honom det. Det är inget annat än en skandal. 

Nu sätter jag istället mitt hopp till Lotta Schelin. Även om hon enskilt aldrig lär få det heller. Men ett VM-guld i Kanada nästa år hade åtminstone givit juryn ett och annat att tänka på. 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela