Tävlingen där Dania blev diskvalificerad.
Tävlingen där Dania blev diskvalificerad. - Foto: Privat

Hade hijab under karatetävling – då blev 14-åriga Dania diskad

Hon skulle äntligen få göra sin tävlingsdebut i karate. Då blev Dania diskvalificerad innan matchen ens börjat. Anledningen var hennes hijab.


Lämnade också planen

I Asia Games klev Qatars basketlandslag av planen och lämnade walkover efter att de blivit ombedda att ta av sig sina huvuddukar. 

Läs mer om det här.  

STOCKHOLM. I nästan fem år har Dania Mahmudi, 14, tränat karate. Den15 november skulle hon äntligen få göra tävlingsdebut för Nacka Karate på distriktsmästerskapet i Kungsängen. Så blev det inte. Innan matchen ens börjat diskvalificerades hon på grund av hennes hijab, skriver Nacka Värmdö Posten

– Först blev jag arg när jag fick veta att jag blev diskvalificerad. Men sen blev jag ledsen och började gråta till slut, säger Dania.

"Vi hade diskuterat det innan"

Enligt världskarateförbundet får man endast bära en typ av hijab. Den godkända slöjan täcker dock inte halsen, vilket Danias hijab gör. Därför var man redan förberedd på att Dania kunde bli diskvalificerad. 

– Vi hade diskuterat det hela innan. Därför sydde hon in sin hijab i sin dräkt, på ett så diskret sätt som möjligt, säger Ove Lundmark, chefstränare för Nacka Karate. 

Halsen måste synas

Domaren motiverade diskvalifikationen med att en hijab ökar skaderisken för de tävlande. Halsen måste synas för att se att det inte blir skador på halsen. En förklaring som Lundmark, som är utbildad matchläkare, inte köper. 

– Jag tänkte "är det du eller jag som är läkare?". Varför måste domaren se skador på just halsen? Då måste ju hela kroppen synas för att säkerställa att det inte blir skador. Skaderisken ökar inte med en hijab, säger han. 

Dania köper inte heller argumentet.

– När det inte är någon skaderisk för mig eller min motståndare så borde det inte vara förbjudet, säger hon. 

"En regel som är gammal och förlegad"

Ove Lundmark tror och hoppas att reglerna kring användandet av hijab kommer att förändras snart. Och det behövs. 

– Det handlar om en regel som är gammal och förlegad. Det går ut över mer än 100 miljoner människor världen över.

Även Dania är försiktigt optimistisk. 

– Jag hoppas att de ändrar på den där regeln så fort som möjlig, eftersom jag vill tävla på SM och allt det där. Med min sjal, säger hon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!