Diskriminering

Diskriminering är när en person eller en grupp av personer värderar och skiljer människor åt baserat på annar än meriter och talanger, till nackdel för personen som diskrimineras.


Det är diskriminerande att skilja en människa åt på grund av medfödda, valda eller grundläggande för den kulturella identiteten, så som kön, etnicitet, funktionsnedsättning, klädstil, ålder, hudfärg, inkomst, kroppsbyggnad, sexuell läggning, könsidentitet, religiös eller politisk åsikt. Diskriminering kan ske på strukturell nivå, som i att ett land har olika lagar som särbehandlar en viss grupp av människor eller genom samhällsnormer som gör att en grupp behandlas sämre. Det kan också ske på individuell nivå genom att en person, en myndighet eller en organisation utifrån sin egen uppfattning särbehandlar människor utifrån dessa egenskaper.


Att särskilja på människor utifrån andra personliga egenskaper anses inte vara diskriminering. 


igår 08:54
En pojke med funktionsnedsättning fick inte tillräckligt stöd för att klara skolan. Nu dömer Högsta domstolen (HD) Malmö stad att betala 20 000 kronor i diskrimineringsersättning. Domen kommer att få stor betydelse för många barn, tror pojkens juridiska ombud.
3 dagar sedan 13:18
Personer med ”icke-svenskt utseende” fick inte komma in – nu nystar polisen upp ett fall av systematisk diskriminering på en nattklubb i Malmö, rapporterar Sydsvenskan.
6 Jun, 05:00
Amnesty pressar Fifa att teckna bindande överenskommelser med Saudiarabien om att förhindra människorättskränkningar inför fotbolls-VM 2034. Om de inte kan visa att de vidtar åtgärder för att förbättra situationen så borde Fifa inte ge dem mästerskapen, säger sakkunniga Maja Åberg.
4 Jun, 13:18
Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar nu polisens beslut att införa en säkerhetszon i stadsdelen Hageby i Norrköping – landets första sedan lagen infördes i slutet av april. Det betyder inte att vi löser alla problem, säger han.
17 Maj, 06:42
Palestinska fotbollsförbundet krävde under Fifakongressen i Bangkok att sanktioner riktas mot Israel och att de ska kunna portas från det internationella förbundet. Den palestinske ordföranden Jibril Rajoub ansåg att det skulle ske omedelbart.
16 Maj, 13:25
Händerna korsade vid handlederna och höjda i luften. Det är tecknet Fifa vill att spelare använder för att påkalla domarens uppmärksamhet vid incidenter som rör rasism eller diskriminering.
14 Maj, 12:42
Caster Semenya är nära mållinjen i ett juridiskt maraton som kostat henne en förmögenhet. Om hon vinner den sista ronden i Europadomstolen gör hon det för andra. Vid 33 är hennes internationella toppkarriär över. Nu är hennes förhoppning att "idrottares värdighet och mänskliga rättigheter respekteras".
8 Maj, 12:04
Grönland sätter sitt deltagande i Nordiska rådet på paus, rapporterar den grönländska tidningen Sermitsiaq. Anledningen är att Grönland känner sig diskriminerade.
29 Apr, 02:14
Irak har lagstiftat om hårda straff för samkönade relationer. Kritiken från människorättsgrupper är hård, och USA varnar för att lagen innebär försämrade kontakter med omvärlden.
26 Apr, 14:34
Den flerfaldige svenska mästaren Josef Alami stängdes av från landslaget när han kritiserade Svenska taekwondounionen (STU) i en intervju med SVT. Nu anmäler 21-åringen förbundet och dess ordförande till organisationens disciplinnämnd, rapporterar SVT Sport.
26 Apr, 12:13
När Ali var 4 år gammal flyttade han från diktaturen i Iran till Sverige. Därför får han inte jobbet på Telia, säger bolaget. "Vi följer bara Säpos rekommendation", säger de. Men Ali känner sig diskriminerad.
25 Apr, 13:44
Polisen behöver bli bättre på att bemöta barn när visitationszoner blir verklighet. Annars riskerar stigmatiseringen att öka, varnar Rädda Barnen. I och med det har gått så snabbt är vi oroliga att polisen inte hunnit med ordentliga kompetenshöjande insatser, säger Karin Sjömilla, barnrättsjurist.
25 Apr, 05:30
Människor som känner sig diskriminerade vid en visitation kan inte anmäla det enligt diskrimineringslagen. Polisens åtgärder omfattas inte av den. Oacceptabelt enligt Civil Rights Defenders som vill se en lagändring snarast möjligt.
19 Apr, 03:52
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.
18 Apr, 13:26
Palestinas fotbollsförbund anser att Israel diskriminerar palestinier och ber därför Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att stänga av eller slänga ut Israels fotbollsförbund.
16 Apr, 20:04
Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.
10 Apr, 16:22
Riksdagen röstade ja till att införa visitationszoner. Därmed får polisen från den 25 april rätt att visitera personer som befinner sig på allmän plats i det utpekade området, utan misstanke om brott.
3 Apr, 12:46
Förra veckan verkade den amerikanska rapparen Lizzo redo att lämna musikindustrin för gott på grund av skämt om hennes utseende. Men i ett nytt inlägg på Instagram förtydligar hon nu att hennes "jag slutar"-inlägg handlade om att sluta kommentera den negativa energi hon tycker sig möta, inte att sluta med musik.
1 Apr, 11:54
Skyddet mot att utsättas för diskriminering av poliser och tulltjänstemän ska stärkas. DO har tidigare pekat på brister i form av etnisk profilering.
30 Mar, 10:32
Den amerikanska artisten Lizzo har fått nog, deklarerar hon i ett inlägg i sociala medier.
1 2 3 4 ... 17