Linn Wennergren anklagar sin tidigare tränare för sexuella trakasserier.
Linn Wennergren anklagar sin tidigare tränare för sexuella trakasserier. - Foto: Antony Sastre

MMA-fajtern anklagar sin tidigare tränare för sexuella trakasserier

Linn Wennergren bröt kontraktet med sina gamla klubbar. Hon säger att anledningen till det var att hon utsattes för sexuella trakasserier av sin tränare. Nu svarar klubbarna med att stämma henne för avtalsbrott.


Tidigare tränade Linn Wennergren, 29, med två klubbar inom Muay Thai och MMA. Nu har hon lämnat klubbarna, skriver MMAnytt

"Fick höra att man var en slampa"

Wennergren uppger att hon lämnade klubbarna som en följd av att hon utsattes för sexuella trakasserier av en manlig tränare. Wennergren säger att hon fick utstå sexistiska skämt nästan varje dag, och att tränaren ofta hade en viss ton mot henne. 

– Om man inte höll ihop benen ordentligt när man gjorde ett armlås fick man höra att man var en slampa. Det var dessutom andra mer specifika skämt mot mig, säger hon. 

"Skämtade om att han inte fick skämta"

Till slut pratade Wennergren med sin tränare om hur hon upplevde situationen. Hon säger att den förbättrades tillfälligt. 

– Sen fortsatte han att skämta igen. Och då skämtade han om att han inte fick skämta med mig inför alla. Då skrattade alla åt mig, säger Wennergren. 

Anmälan lades ned

Wennergren polisanmälde sin tränare först när hon brutit med klubbarna. Anmälan lades dock ned nästan omgående. 

– Det kändes konstigt. Det var som om de ifrågasatte att jag ens gjorde anmälan i efterhand, säger hon. 

"Det fanns inget case"

Klubbarna har hela tiden stått bakom tränarens version. Efter polisanmälan gjordes en intern utredning där man kom fram till att tränaren inte gjort något fel. 

– Det Linn anklagar tränaren för faller inte inom ramen för sexuella trakasserier. Inte ens om det varit sant. Det fanns liksom inget case, säger en av klubbarnas ordförande.  

Klubben stämmer Wennergren

Nu har klubbarna lämnat in en stämningsansökan mot Wennergren för avtalsbrott sedan hon lämnat. 

– Det jag kan säga är hon har haft avtal med klubben angående sponsring. Om man säger upp de har avtalen kan man bli skyldig att betala tillbaka en viss del av den sponsring man erhållit. Linn har vägrat att göra det och i samband med det gick vi vidare, säger ordföranden. 

"Inte ett speciellt schysst kontrakt"

 Wennergren säger att kontrakten hon hade var missgynnande från början. 

– Med de här kontrakten har klubbarna inga som helst förpliktelser. Den enda som har förpliktelser är den enskilda personen. Det är inte ett speciellt schysst kontrakt heller, eftersom det bara är jag som skriver på som har förpliktelser. 

Hon säger också att klubbarna i sin tur inte levt upp till sina delar av kontrakten.

– Det står i kontrakten att de ska hjälpa mig att utföra min sport. Men de har ju egentligen gjort tvärtom. När tränaren trakasserade mig hjälpte inte de mig direkt, säger hon. 

MMA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!