Stockholm

Utsatta barn räddas från droger, brott och tidig död – med hjälp av klättringsprojekt

Vardagen för barnen i Monterrey är tuff, alla lever på samhällets botten.
1 av 34
Vardagen för barnen i Monterrey är tuff, alla lever på samhällets botten. Foto: www.escalandofronteras.org
Tillsammans med amerikanen Rory Smith och mexikanskan Nadia Vazquez inledde 29-årige svenske socialarbetaren Nicklas Karlsson projektet för ett och ett halvt år sedan.
2 av 34
Tillsammans med amerikanen Rory Smith och mexikanskan Nadia Vazquez inledde 29-årige svenske socialarbetaren Nicklas Karlsson projektet för ett och ett halvt år sedan. Foto: www.escalandofronteras.org
I dag får 100 barn och ungdomar mellan sju och 18 år testa på klättring både utomhus och på en lokal klättringsklubb.
3 av 34
I dag får 100 barn och ungdomar mellan sju och 18 år testa på klättring både utomhus och på en lokal klättringsklubb. Foto: www.escalandofronteras.org
Klättringen tillför något nytt i barnens liv.
4 av 34
Klättringen tillför något nytt i barnens liv. Foto: www.escalandofronteras.org
Många av barnen och ungdomarna har stora tillitsproblem – något som klättringen hjälper till att vända.
5 av 34
Många av barnen och ungdomarna har stora tillitsproblem – något som klättringen hjälper till att vända. Foto: www.escalandofronteras.org
Sedan ett och ett halvt år tillbaka driver svenske Nicklas Karlsson projektet Escalando Fronteras.
6 av 34
Sedan ett och ett halvt år tillbaka driver svenske Nicklas Karlsson projektet Escalando Fronteras. Foto: www.escalandofronteras.org
För att kunna hjälpa fler barn vill Nicklas och alla som jobbar med Escalando Fronteras utveckla verksamheten genom att bygga ett klättringscenter med kapacitet för tusen barn.
7 av 34
För att kunna hjälpa fler barn vill Nicklas och alla som jobbar med Escalando Fronteras utveckla verksamheten genom att bygga ett klättringscenter med kapacitet för tusen barn. Foto: www.escalandofronteras.org
Förhoppningen är att kunna bredda rörelsen till Venezuelas huvudstad Caracas samt till förorter i Sverige.
8 av 34
Förhoppningen är att kunna bredda rörelsen till Venezuelas huvudstad Caracas samt till förorter i Sverige. Foto: www.escalandofronteras.org
Nu behöver föreningen mer pengar.
9 av 34
Nu behöver föreningen mer pengar. Foto: www.escalandofronteras.org
"Vår strategi är nu att crowdsourca till klättergymmet i Monterrey".
10 av 34
"Vår strategi är nu att crowdsourca till klättergymmet i Monterrey". Foto: www.escalandofronteras.org
11 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
12 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
Många lever i miserabla miljöer där kartellkrig och droger ständigt är närvarande.
13 av 34
Många lever i miserabla miljöer där kartellkrig och droger ständigt är närvarande. Foto: www.escalandofronteras.org
14 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
Barn med få möjligheter och usla hemförhållanden fastnar i drogmissbruk redan i sju-åtta års ålder.
15 av 34
Barn med få möjligheter och usla hemförhållanden fastnar i drogmissbruk redan i sju-åtta års ålder. Foto: www.escalandofronteras.org
16 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
17 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
18 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
19 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
20 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
21 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
22 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
23 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
Med 266 mord per år utsågs den mexikanska miljonstaden Monterrey till världens 47:e farligaste stad att leva i av Business Insider 2013.
24 av 34
Med 266 mord per år utsågs den mexikanska miljonstaden Monterrey till världens 47:e farligaste stad att leva i av Business Insider 2013. Foto: www.escalandofronteras.org
25 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
26 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
27 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
28 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
29 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
30 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
31 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
32 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
33 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org
34 av 34
. Foto: www.escalandofronteras.org

I en av världens farligaste städer driver svenske Nicklas tillsammans med andra ett klättringsprojekt – för att rädda barn från misären.


Läs mer

MONTERREY– Många barn har uttryckt en vilja att skära ner eller till och med sluta med sin drogkonsumtion. Många har sagt att de, utan projektet, antagligen hade varit döda inom två till tre år. Nu känner de ett annat hopp inför framtiden.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka driver svenske Nicklas Karlsson projektet Escalando Fronteras.


En av världens farligaste städer

Med 266 mord per år utsågs den mexikanska miljonstaden Monterrey till världens 47:e farligaste stad att leva i av Business Insider 2013. Trots att många multinationella företag har filialer i staden finns både fattigdom och kriminalitet bara runt hörnet. Många lever i miserabla miljöer där kartellkrig och droger ständigt är närvarande. Värst utsatta: barnen och ungdomarna. 

Barn med få möjligheter och usla hemförhållanden fastnar i drogmissbruk redan i sju-åtta års ålder. Men mitt i misären finns ljusglimten Escalando Fronteras.


"De har fått tillbaka livsglädjen"

Tillsammans med amerikanen Rory Smith och mexikanskan Nadia Vazquez inledde den 29-årige svenske socialarbetaren Nicklas Karlsson projektet för ett och ett halvt år sedan. I dag får 100 barn och ungdomar mellan sju och 18 år testa på klättring både utomhus och på en lokal klättringsklubb – vilket har givit resultat, berättar Nicklas för Nyheter24.

 Vi har sett barn som tidigare har hoppat av skolan eller fastnat i tunga drogmissbruk som genom det här projektet har hittat livsglädje igen. De har, från lågstadiet upp till universitetsnivå, skrivit in sig på sina skolor igen, säger han.

"Har bara kartellen eller kriminaliteten att vända sig till"

Vardagen för barnen är tuff. Alla barnen lever på samhällets botten. Vissa med ensamstående föräldrar som måste ha två jobb för att överleva. Andra helt utan föräldrar som antingen har lämnat hemmen, dött eller har lämnat Monterrey för att söka efter lyckan i USA. 

– De har egentligen bara kartellen och kriminaliteten att vända sig till för att helt enkelt äta och överleva. Det inte så att de gör det för att det är häftigt eller att de vill ha någon status utan de gör det i ren överlevnadsstrategi.

Drogmissbruket är ett annat stort problem för barnen. Nicklas berättar att de tar droger för att fly verkligheten och känslan av att vara utstött och ensam. 

– Finns ingen där så är hungern oftast för stark för många. Limmet stillar hunger, det stillar ångest och ger dem en fristad från verkligheten de lever i. 


Klättringen får barnen att våga börja lita på andra

Enligt Nicklas har barnen och ungdomarna stora tillitsproblem. Där säger han att klättringen tillför något nytt i deras liv.

– Det vi märker att det är några komponenter i klättringen som passar väldigt väl i deras liv. Speciellt det här med att börja lita på någon annan. Det rent tekniska inom klättring är att en person säkrar medan den andra klättrar. Då har du faktiskt lagt ditt liv i den personens händer. Det är en väldigt ny upplevelse för dessa barn och ungdomar som vi ser ger en stor skillnad i deras sätt att tänka på.

Vill utveckla projektet

För att kunna hjälpa fler barn vill Nicklas och alla som jobbar med Escalando Fronteras utveckla verksamheten genom att bygga ett klättringscenter med kapacitet för tusen barn i Monterrey redan innan 2016. Men det är också bara början. Förhoppningen är att kunna bredda rörelsen till Venezuelas huvudstad Caracas samt till förorter i Sverige. Men för att förverkliga planerna krävs pengar. Pengar som större biståndsorganisationer hittills inte har velat bidra med.

– Problemet med vårt projekt är att vår lösning inte är särskilt konventionell utan den är lite mer kreativ. Många större biståndsorganisationer förstår inte riktigt hur det här ska fungera och vill då inte riktigt backa upp det heller. 

Därför söker och vädjar de nu om bidrag från privatpersoner

– Vår strategi är nu att crowdsourca till klättergymmet i Monterrey. När vi har byggt det kan vi presentera data om hur vi kan hjälpa de här barnen och då kan vi vända oss till andra hjälporganisationer på ett helt annat sätt, säger Nicklas och fortsätter:

– Vi personligen är inte beroende av pengarna för löner eller så utan det är pengar som går rakt in i projektet. Får vi inte in pengarna på det här sättet så försöker vi hitta ett annat sätt att lösa det. Men då kan det ta längre tid.

--------

NYFIKEN PÅ MER?

På projektets hemsida finns mer detaljerad information: www.escalandofronteras.org 

De har även en facebooksida: www.facebook.com/escalandofronteras 

Här är länk till insamlingsprojektet för att få ihop vad som behövs för att bygga klättercentret: https://www.indiegogo.com 

Senaste nytt

Sema inkallad till EM-kvaltruppen

Publicerades: 1 timme sedan

Japan tog nytt VM-guld på hemmaplan

Publicerades: 1 timme sedan

Sverige till semifinal i hemma-VM

Publicerades: 2 timmar sedan

Reinfeldt ny SvFF-ordförande – börjar med BP

Publicerades: 2 timmar sedan

Dahlqvist vann sprintcup – Halfvarsson med andraplats

Publicerades: idag 10:54

Uppgift: Vallachefen lämnar sitt uppdrag

Publicerades: idag 09:18

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.