Fredag 14 Maj
Stockholm

SM-guld och Årets rookie – första året i amerikansk fotboll

Johanna Holtz till höger.
1 av 5
Johanna Holtz till höger. Foto: Pål Stålnacke
Johanna Holtz med Stockholm Mean Machines-lagkamrater.
2 av 5
Johanna Holtz med Stockholm Mean Machines-lagkamrater. Foto: Pål Stålnacke
Johnna i landslagsdress.
3 av 5
Johnna i landslagsdress. Foto: Privat
Stockholm Mean Machines.
4 av 5
Stockholm Mean Machines. Foto: Pål Stålnacke
Landslagskollegor.
5 av 5
Landslagskollegor. Foto: Privat

Debutsäsonger kan vara svåra. Men Johanna Holtz visade att med rätt inställning kan man komma långt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Det amerikanska fotbollslaget Stockholm Mean Machines är bäst i Sverige. Förra året vann laget SM-finalen på Behrn Arena i Örebro genom att besegra Arlanda Jets med 38–6.

Guldet var Stockholm Mean Machines tredje raka SM-guld, men i laget fanns nykomlingen Johanna Holtz, 24, som vann sitt första. Nyheter24 har pratat med henne.

Holtz gjorde sin första match i juni och efter det rullade det bara på. Hon blev uttagen till landslaget som mötte Storbritannien i september och blev sen även nominerad till Årets receiver och vann pris som Årets rookie.

Nu laddar hon inför seriestarten 10 maj. I år siktar hon på att bli Årets receiver.

Vad försöker du göra för att inspirera andra?

– Jag försöker ta för mig. Stå upp för mig själv. Inte låta mig ta åt mig av andras åsikter. Det gäller att man känner sig själv och älskar sig själv. Jag hade ju aldrig kommer dit jag är om jag inte trodde att jag var bäst, säger hon.

Bildkälla: Pål Stålnacke

Vad är ditt bästa peptalk till andra kvinnor?

– Våga tro på dig själv. Generellt sett så har kanske män lättare för det. Men det måste alla tjejer och kvinnor börja göra också. Inte låta sig nedslås av åsikter och tankar och bilder i media, och skaffa sig en egen uppfattning. Bara bestämma sig för att "jag är bäst, jag kan allt" typ, så länge jag fokuserar och tränar. Inte ta saker så hårt, och inte vara dum mot sig själv.

– Som när man är receiver. Tappar jag en boll då släpper jag det en sekund efter jag tappat den bollen, och tänker på att fånga nästa. Det låter klyschsigt men det är så det är, fortsätter hon. 

Hur kommer du uppmärksamma 8 mars?

– Jag kanske ska skriva något bra om mig själv. Våga göra det. Och skriva något bra peppigt till alla kvinnor i världen på sociala medier. Det är i alla fall en liten handling. Sen kan man alltid peppa någon i det verkliga livet också.

Bildkälla: Privat

Är du feminist?

– Ja, det utgår jag ifrån att alla är. Men det är jag verkligen. Det borde sitta i alla människors ryggmärg. Det finns ingen anledning till att det inte ska vara lika för att man har ett annat kön. 

Vem är din största kvinnliga förebild?

– Jag har många. Alla mina bästa vänner, min mor. Alla har sin egen livskamp och alla är ändå fantastiska på sitt sätt. Det är inspirerande, avslutar hon.

Är du feminist?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela