Det är jobbigt för Barcelona nu.
1 av 3
Det är jobbigt för Barcelona nu. - Foto: Bildbyrån
Tre raka förluster i ligan.
2 av 3
Tre raka förluster i ligan. - Foto: Bildbyrån
Senast mot Valencia på Camp Nou.
3 av 3
Senast mot Valencia på Camp Nou. - Foto: Bildbyrån

Dags att vakna Barcelona!

På sex matcher har allt förändrats för Barcelona.


Det svänger snabbt i fotboll. För så sent som en månad sedan talades det om en magisk trio hit och en kommande trippel dit. Nu, sex matcher senare, har Barcelona åkt ur Champions League och tappat en säker serieledning. Är Barça på väg att slarva bort säsongen totalt?

Efter CL-uttåget i veckan förväntades Barcelona ta sig i kragen och återvända till den vinnande vägen med en vinst mot Valencia, ett Valencia som efter en katastrofal period med Gary Neville vid rodret nu gjort sig av med engelsmannen och ryckt upp sig en aning genom en vinst mot Sevilla i förra omgången.

Trots det så var det inte meningen att de skulle skapa några bekymmer för katalanerna.

Bildkälla: Bildbyrån

Men det gjorde de sannerligen.

Irritationen hos Barcelona märktes tydligt i söndagens match. Klagande och förtvivlade spelare på planen och en förbannad Luis Enrique vid sidan som hoppade fram och tillbaka när domslut och målchanser inte gick deras väg. För visst fick de chanser att ta till vara på. När en helt omarkerad Gerard Piqué fick läget i slutminuterna trodde hela Camp Nou att kvitteringen äntligen skulle sitta. Men nej, de blåröda kom inte närmare än en Lionel Messi-reducering.

Atlético Madrid i sin tur satte sina chanser och nu ligger de på samma poäng som Barcelona. Men det är inte enbart ett Madrid-lag som närmat sig, då även Real utnyttjat antagonisternas formdipp och är nu endast en ynka poäng efter.

Barça har alltså tappat ett nio poängs försprång. Dock ser det kvarvarande spelschemat gynnsamt ut. Varken Deportivo La Coruña, Sporting Gijón eller Real Betis är lag som vanligtvis ska göra livet surt för Messi & co.

Bildkälla: Bildbyrån

Med tanke på de tre titelaspiranternas spelschema är det inte helt otänkbart att en eller flera av dem slutar på samma poäng och då har Barcelona fördelen, eftersom ligan avgörs genom inbördesmöten. Barcelona har övertaget mot såväl de rödvita som helvita konkurrenterna i det området. Även målskillnaden har Barcelona bättre än Atlético, men inte bättre än Real Madrid, mycket tack vare Cristiano Ronaldo. En annan fördel kan bli europaspelet, där svåra matcher väntar för både Real och Atlético.

Så än ligger allting i Barcelonas egna händer. Men med de två huvudstadsklubbarna flåsande i nacken har utrymmet för missräkningar gått upp i rök och om inte poängen börjar trilla in nu kan även titeln göra det samma.

Texten är skriven av Next in Football-deltagaren "hgerfelth"

Vill du också delta i tävlingen, Next in Football och ha chansen att bli Nyheter24:s reporter i Frankrike?

Skapa då en reporterprofil på www.nextinfootball.se


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer Barcelona ta hem titeln?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.