I kväll möts giganterna!
1 av 3
I kväll möts giganterna! - Foto: Bildbyrån
City har börjat trumma på, både i ligan och i Champions League.
2 av 3
City har börjat trumma på, både i ligan och i Champions League. - Foto: Bildbyrån
Men räcker det mot ett starkt Real?
3 av 3
Men räcker det mot ett starkt Real?

Zidane mot Pellegrini – vem vinner kampen?

Två stora män möts i kväll, två stora lag, vilka står som segrare? Bloggaren, Mamduh Halawa säger sitt!


I kväll ställs Manchester City mot Real Madrid i ena semifinalen av Champions League. Manuel Pellegrini har en sista chans till att vinna Champions League med sitt City då han efter säsongen ersätts av Pep Guardiola. Men Zinedine Zidane vill med all säkerhet förstöra den möjligheten.

Det är två liknande lagbyggen som möts i kväll. Och en varsin manager som är bra på att förvalta offensiv talang genom att ge relativt fria tyglar. Taktiskt är Real Madrid lite mer intresserade av centrala genombrott, medan Manchester City jobbar vidare på Pellegrinis karaktäristiska kanttrianglar.


Spanjorerna droppar ner Toni Kroos mellan mittbackarna, som går brett. Ytterbackarna skjuter upp högt och brett, och BBC- trion flyttar in centralt mellan backlinje och mittfält. Inget nytänk av Zidane på något sätt, utan ett ganska modernt sätt som många spelförande lag använder sig av. Tanken är att ha så många spelare som möjligt centralt i banan, mellan motståndarnas linjer. Det passar så klart ett skickligt lag som Real Madrid. Tappar de bollen försöker de vinna den högt upp i banan, lite Barcelona- inspirerat, om än, inte lika synkat. Det som gör spanjorerna så bra är förmodligen också de relativt fria tyglarna i offensiven, där individualisterna får komma till sin rätt. Men det som skiljer de från andra lag är den löjligt starka truppen, snarare än något annat.


Manchester City älskar sina ytterbackar. När de var som bäst var ytterbackarna inblandade i stort sett allt som producerades framåt. Men i takt med lagets minimala kräftgång, så har det synts mindre. Men nu är Kevin De Bruyne tillbaka, och då ser det ut som att alla i laget har glömt allt om dålig form.

Det Engelsmännen ofta gör är att de skjuter upp ytterbackarna högt. Sedan går en offensiv mittfältare/anfallare (Om man spelar 4-4-2), tillsammans med "10:an" och skapar sig själva en mysig liten triangel på kanten. Allt som oftast blir de tre mot två på en liten yta, och kan därmed ofta komma runt på kanterna. Skulle motståndarna lyckas lösa det numerära problemet, så cirkulerar man backlinjen mot friare ytor som då uppstår. Inte heller här är det något revolutionärt, utan ett system som passar väldigt skickliga individer.

Slutsatsen jag drar är att Real Madrid går vidare. Utgår vi från att båda lagen fokuserar på sitt eget spel och låter den individuella skickligheten göra sin magic, så ska Real Madrid vara snäppet vassare. Men med en Kevin De Bruyne tillbaka i Manchester City, är de enormt mycket starkare än deras tabellplacering antyder.

Jag ger Real Madrid 60 procent chans till avancemang och Manchester City får då resterande 40.

Texten är skriven av Next in Football-deltagaren "hitmedpriset"

Vill du också delta i tävlingen, Next in Football och ha chansen att bli Nyheter24:s reporter i Frankrike?

Skapa då en reporterprofil på www.nextinfootball.se

/
/
/
/
/
Vilka vinner i kväll?
Senaste nytt

Efter svåra nackskadan: Hakala tvingas sluta spela

Lagergren i ledning: "I dag var golf roligt"

Det är fortfarande 2023, men Europatouren är redan igång med nästa års säsong – i Australien och Sydafrika. Joakim Lagergren lirar i Johannesburg och gör det riktigt bra. Han leder efter den första rundan. I dag var golf roligt, säger han.

Frida Karlsson missar Gällivaretävlingarna

1 timme sedan
Frida Karlsson testade positivt för covid-19, men åkte ändå till Gällivare för att eventuellt kunna köra helgens världscuptävlingar.

Efter tunga starten – Sverige långt efter Norge

2 timmar sedan
Herrarnas skidskyttestafett blev en halvtung svensk historia.

Skadades i stenattack – nu får guldhjälten sparken

3 timmar sedan
Lyon ligger sist i franska ligan. Nu väljer storklubben att agera – och sparkar huvudtränaren Fabio Grosso. Det uppger klubben på sin webbplats.

Profilen känner med ryska stjärnan: "Oskyldig"

idag 15:26
Stornationen Ryssland missar på nytt ett handbollsmästerskap på grund av landets invasionskrig i Ukraina. Svenska stjärnan Jamina Roberts lider med sin lagkamrat Anna Vjachireva – ansedd som världens bästa spelare. Hon är ju en oskyldig människa i allt det här.