I kväll möts giganterna!
1 av 3
I kväll möts giganterna! - Foto: Bildbyrån
City har börjat trumma på, både i ligan och i Champions League.
2 av 3
City har börjat trumma på, både i ligan och i Champions League. - Foto: Bildbyrån
Men räcker det mot ett starkt Real?
3 av 3
Men räcker det mot ett starkt Real?

Zidane mot Pellegrini – vem vinner kampen?

Två stora män möts i kväll, två stora lag, vilka står som segrare? Bloggaren, Mamduh Halawa säger sitt!


I kväll ställs Manchester City mot Real Madrid i ena semifinalen av Champions League. Manuel Pellegrini har en sista chans till att vinna Champions League med sitt City då han efter säsongen ersätts av Pep Guardiola. Men Zinedine Zidane vill med all säkerhet förstöra den möjligheten.

Det är två liknande lagbyggen som möts i kväll. Och en varsin manager som är bra på att förvalta offensiv talang genom att ge relativt fria tyglar. Taktiskt är Real Madrid lite mer intresserade av centrala genombrott, medan Manchester City jobbar vidare på Pellegrinis karaktäristiska kanttrianglar.


Spanjorerna droppar ner Toni Kroos mellan mittbackarna, som går brett. Ytterbackarna skjuter upp högt och brett, och BBC- trion flyttar in centralt mellan backlinje och mittfält. Inget nytänk av Zidane på något sätt, utan ett ganska modernt sätt som många spelförande lag använder sig av. Tanken är att ha så många spelare som möjligt centralt i banan, mellan motståndarnas linjer. Det passar så klart ett skickligt lag som Real Madrid. Tappar de bollen försöker de vinna den högt upp i banan, lite Barcelona- inspirerat, om än, inte lika synkat. Det som gör spanjorerna så bra är förmodligen också de relativt fria tyglarna i offensiven, där individualisterna får komma till sin rätt. Men det som skiljer de från andra lag är den löjligt starka truppen, snarare än något annat.


Manchester City älskar sina ytterbackar. När de var som bäst var ytterbackarna inblandade i stort sett allt som producerades framåt. Men i takt med lagets minimala kräftgång, så har det synts mindre. Men nu är Kevin De Bruyne tillbaka, och då ser det ut som att alla i laget har glömt allt om dålig form.

Det Engelsmännen ofta gör är att de skjuter upp ytterbackarna högt. Sedan går en offensiv mittfältare/anfallare (Om man spelar 4-4-2), tillsammans med "10:an" och skapar sig själva en mysig liten triangel på kanten. Allt som oftast blir de tre mot två på en liten yta, och kan därmed ofta komma runt på kanterna. Skulle motståndarna lyckas lösa det numerära problemet, så cirkulerar man backlinjen mot friare ytor som då uppstår. Inte heller här är det något revolutionärt, utan ett system som passar väldigt skickliga individer.

Slutsatsen jag drar är att Real Madrid går vidare. Utgår vi från att båda lagen fokuserar på sitt eget spel och låter den individuella skickligheten göra sin magic, så ska Real Madrid vara snäppet vassare. Men med en Kevin De Bruyne tillbaka i Manchester City, är de enormt mycket starkare än deras tabellplacering antyder.

Jag ger Real Madrid 60 procent chans till avancemang och Manchester City får då resterande 40.

Texten är skriven av Next in Football-deltagaren "hitmedpriset"

Vill du också delta i tävlingen, Next in Football och ha chansen att bli Nyheter24:s reporter i Frankrike?

Skapa då en reporterprofil på www.nextinfootball.se

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vilka vinner i kväll?
Senaste nytt

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

2 timmar sedan

Svensk storseger mot Skottland

3 timmar sedan
Det börjar arta sig för de svenska curlingdamerna i VM i Kanada, efter en svag start.

Karlskoga inledde med skrällseger

igår 23:01
Karlskoga fixade en skräll när man vann den första kvartsfinalen mot Södertälje i bäst av sju, i det hockeyallsvenska slutspelet. Theodor Pistek satte avgörande 2–1 i den första förlängningsperioden genom att smälla in segermålet i numerärt överläge.

Luleå till SM-kvart efter förlängningsrysare

igår 22:08
Örebros säsong är över. Luleås fortsätter in i SM-kvartsfinalerna. Juhani Tyrväinen höftade in det avgörande 1–0-målet i förlängningen av den tredje och avgörande åttondelsfinalen. Nu väntar SHL-tvåan Växjö.

Messi skadad – står över landskamper

igår 21:50
Storstjärnan Lionel Messi kommer inte till spel i Argentinas kommande landskamper i USA, meddelar det argentinska fotbollsförbundet.

En ny början – men vart går landslaget med Tomasson?

igår 20:24
Sommaren 2004 hyssjade Jon Dahl Tomasson de svenska supportrarna på Estádio do Bessa i Porto, i det klassiska "Due-Due"-mötet. Nära 20 år senare står han på en sliten liten arena i samma stad. Som svensk förbundskapten. Så kan det gå. Frågan är hur det ska gå.