Rollie Fingers - mannen med supermustaschen!
1 av 3
Rollie Fingers - mannen med supermustaschen! - Foto: TT
Håll dig på jordens yta så får du din lön.
2 av 3
Håll dig på jordens yta så får du din lön. - Foto: TT
Världens bästa basketspelare fick världens bästa kontrakt.
3 av 3
Världens bästa basketspelare fick världens bästa kontrakt. - Foto: TT

Sportvärldens roligaste, bästa och konstigaste klausuler

Det flesta kontrakten innehåller mest bara massa byråkratspråk och tråkig text, men här är några exempel som sticker ut.


Sportvärlden kryllar av pengar, kontrakt och spelare med olika typer av krav. När ett kontrakt skrivs vill klubben att spelaren gör olika saker, oftast handlar det om att spelaren ska hålla sig borta från saker som kan innebära en skaderisk. Att inte få åka skoter, skidor eller bergklättring brukar vara vanligt i elitidrottarnas kontraktsklausuler. Nu har den amerikanska sportsajten ESPN sammanställt en lista på konstiga och roliga klausuler. 

Eddie Lacy, Seattle Seahawks, NFL

Amerikanska fotbollsspelare är kända för att vara biffiga och vissa väger över 150kg, där av fick tailbacken Eddie Lacy inskrivit ett viktmål i sitt avtal. Om han höll sig under 115kg under säsongen utlöstes en klausul där han skulle erhålla 55.000 dollar, alltså närmare 478 000 svenska kronor. Han har invägning en gång i månaden och har möjlighet att samla upp till 385 000 dollar i bonus över hela kontraktsavtalet. 

Stefan Schwarz, Sunderland, Premier League

Vår svenska mittfältsdynamo skulle gå till Sunderland men klubbledningen var oroliga. Stefans kompis hade nämligen skrivit upp sig på att få åka på en rymdresa, klubben såg då en risk i att mittfältaren skulle hänga på. Därför krävde ledningen att han var tvungen att hålla sig på jorden för att hans lön och avtal skulle gälla. Stefan valde att stanna på jordens yta under hela kontraktstiden och även efter vilket gjorde att han fick sina pengar. 

Bildkälla: TT

Rick Mirer, NFL

1993 gick han in som quarterback i Seattle Seahawks, på den tiden var ekonomin osäker och man fick kringgå reglerna för att skriva lukrativa kontrakt som lockade spelarna till klubben. Detta var vad som hände Rick, hans agenter Marvid Demoff och Don Yee skrev in i kontraktet att hans ekonomiska villkor skulle: "survive and remain effective from the date of execution of this contract up to and including the end of the world." 

Det vill säga att kontraktet skulle förbli likadant till världens ände. Hans lagspelare tyckte det var roligt och frågade då vad som skulle hända om han stack i en rymdraket och världen exploderade. Mirer svarade: 

– Då behåller jag rymdraketen. 

Michael Jordan, Chicago Bulls, NBA

Chicago Bulls stormästare och superstjärna skrev 1988 på sitt kontrakt som kom att kallas "Love of the Game"-kontraktet. Detta innebar att alla hans restriktioner från tidigare kontrakt plockades bort. Jordan skulle få spela och leva basket precis som han ville. Detta var extremt sällsynt då det flesta kontrakt istället hade krav på spelarna för att skydda deras stora multimiljon-kontrakt. 

Rollie Fingers, MLB

En av sportvärldens kändaste mustascher växte fram ur en klausul i kontraktet. Charlie Finley var 1972 ägare till basebollaget Oakland Athletics och när lagets stjärna Reggie Jackson dök upp till träningen med en mustasch, kom ägaren på den briljanta idén. Alla som kommer till träningen och matcher med mustasch får 300 dollar, vilket på den tiden var en bra slant. Rollie Fingers nappade direkt och blev sedan känd för sin fina mustasch. Som en krydda i hans avtal fick han även 100 dollar extra varje år för att ha råd med vax till sin ansiktsbehåring. 

Bildkälla: TT

Rougned Odor, MLB

Basebollaget Texas Rangers var på jakt efter en baseman och letade med ljus och lykta. Det erbjöd Odor 49,5 miljoner dollar för ett sexårskontrakt, något han ville tänka på. Men när general managern Joni Daniels kryddade budet med två hästar tändes ögonen på basebollstjärnan, då tog han dealen. Två hästar levererades till hans gård i Texas och kontraktet var i hamn. 


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

NFL
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja ha en klausul i ditt anställningsavtal?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Publikfest i Partille – men Sävehof utan chans

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

1 timme sedan
FBI:s misslyckande gör att den amerikanska staten nu får betala motsvarande 1,5 miljarder kronor sammanlagt till ett hundratal offer för gymnastikläkaren Larry Nassars övergrepp.

Ryska fäktare nobbar OS-kval

3 timmar sedan
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

3 timmar sedan
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

idag 14:58
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

idag 14:42
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.