Tisdag 3 Aug
Stockholm

10 saker alla hatade på skolgymnastiken

Alla har vi våra minnen från skolgången och frågan är om inte gympalektionerna innehöll de absolut värsta minnena.
1 av 5
Alla har vi våra minnen från skolgången och frågan är om inte gympalektionerna innehöll de absolut värsta minnena. Foto: TT
Utomhusgympa utövades oavsett väder. Så var det bara!
2 av 5
Utomhusgympa utövades oavsett väder. Så var det bara!. Foto: TT
Ibland önskade man ju att man vrikade foten precis innan orienteringslektionen.
3 av 5
Ibland önskade man ju att man vrikade foten precis innan orienteringslektionen. Foto: TT
Innebandy, hur kunde det vara innebandy JÄMT?
4 av 5
Innebandy, hur kunde det vara innebandy JÄMT?. Foto: TT
Spökboll och killerboll – gladiatorspel för barn.
5 av 5
Spökboll och killerboll – gladiatorspel för barn. Foto: TT

Alla har vi våra minnen från skolgången och frågan är om inte gympalektionerna innehöll de absolut värsta minnena.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

I Sverige gäller skolplikt enligt lag för alla personer. Från sju till sexton års ålder har vi hängt runt i plugget och haft diverse lektioner. En av folks bästa och värsta lektion var idrotten och vem minns inte dessa 9 saker med ett visst förakt. 

1. Beep-test
Vem minns inte mardrömmen med att springa mellan två linjer med 20 meter emellan? Bara ordet Beep-test får ju en att nästan kräkas. Sen den enormt jobbiga rösten som sa "Nu behärskar du nivå 7" följt av ett pip, gör ju att det går kalla kårar i vilken klass som helst. 

2. Brännbollen
Ganska roligt och enkelt ändå, man slår iväg en tennisboll och springer runt fyra koner, men det fanns också fullt av irritationsmoment. Hur kunde alla alltid "vara i luften" och varför gick alltid alla fram när det var dags för mig att skjuta? Folk kunde landa två och en halv meter från sista konen med var ändå inne. Läraren kan inte haft det lätt när brännbollen gick från skollek till världens värsta bedömningssport. 

3. Orientering - Neeeeejjjj!
När man bara ville lira lite boll och läraren slog ihop händerna och sa "Idag blir det orientering". Ett unisont "neeeej" dånade alltid från hela klassen (utom från typ en) och alla gick med sänkta huvuden ut mot skogen. De smart tänkta fick ju förstås en akutsmärta i foten och kunde inte vara med. 

Bildkälla: TT

4. Vikarie = Innebandy
Oavsett vad som egentligen stod på schemat för dagen blev det ALLTID innebandy om man hade en vikarie. Det blev ju inte sämre av att vikarien var en nyexad lärare som skulle vara på skolan i 4 veckor. Klassen (oftast killarna) tog över makten och röstade alltid fram innebandy. 

5. Dans
Hur är det ens vetenskapligt befogat att ha dans var och varannan lektion? Dock var det ju en klassiker att man helt från ingenstans drog på sig en förkylning och en känsla av lätt illamående precis när läraren sa att det skulle bli dans på lektionen. 

6. Utomhuslektionerna
Det kunde blåsa 14 m/s och spöregna horisontellt men var det maj så var det maj. Läraren rubbade inte en tum, stod det utegympa i schemat så tro fan att man skulle vara utomhus. Man fick känslan av att "Kläder efter väder"-regel måste varit inskriven i grundlagen.

Bildkälla: TT

7. Spökboll och killerboll
Lektionerna som innehöll spökboll eller killerboll är så nära ett gladiatorspel du kan komma i svenska skolor. Oavsett vad alla sa så siktade folk alltid på huvudet och kastade sitt hårdaste, så var det bara. 

8. Vald sist
Vem minns inte den isande känslan i magen när man stod tillsammans med skolans största idrottsförlorare och det var dags att peka ut den näst sista? Och så går idrottsförloraren och blir vald. Kan livet bli mycket sämre? 

9. Inredningen
Det äckliga golvet, smutsiga omklädningsrummet och alla dessa ribbstolar. Vad är egentligen en ribbstol? Varför finns dem? Det är så många frågor som väcks när det kommer till ribbstolar. Tjockmattan var också en sak som kändes väldigt märklig. För visst låg man mest och ljög tillsammans med polarna på den. Använde man den någonsin?

10. Prylarna
Fast de en enda innebandyklubba eller badmintonrack som inte var fullständigt förstört? För att inte tala om de sunkiga västarna som alltid luktade värre än värst. Trasiga plintar och basketkorgar utan nät. Standarden på prylarna höll ju allt annat än en hög nivå. 


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Gillade du skolgympan?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela