Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MMA-stjärnan Lina Länsberg vill lära tjejer att slåss

- 22/01/2018, 21:21

Under Metoo-kampanjen öppnade MMA-stjärnan Lina Länsberg upp sig om de övergrepp och våldet hon utsatts för under uppväxten. Nu vill hon lära unga att slåss.

35-åriga MMA-stjärnan Lina "Nam Deng" Länsberg har vunnit två VM-guld i thaiboxning och är även ett känt namn inom UFC-scenen. 

Nu berättar hon för Sportbladet om nästa steg: Lära unga flickor att slåss.

– Jag må ha varit ett offer en gång i tiden men så är inte fallet nu. Jag slåss med kampsportstränade män varje dag och jag vet att jag kan skada en man om jag skulle behöva. Jag vill att alla tjejer ska få ha den känslan, säger Lina Länsberg till Sportbladet.

Som barn och tonåring var Länsberg själv utsatt för sexuella trakasserier, övergrepp och misshandel. Något hon berättade om öppet på sin Facebook under Metoo-kampanjen.

Hon skrev bland annat:

"Som barn fick jag lära mig att min kropp inte bara tillhör mig. Som tonåring tittade vuxna åt motsatt håll när vår musiklärare smög händerna innanför våra blusar. Pojkar som tog tag i och trakasserade tjejer i skolan inträffade mer än ofta och vuxna tonade alltid ner det genom att säga att tonårspojkar hade så mycket hormoner."

"Det här har fortsatt genom hela mitt liv. Hot, våld, trakasserier och misshandel. Att lära mig fajtas är det bästa jag någonsin gjort."

Uppväxten och den svaga tron på vuxenvärlden gjorde att Lina Länsberg byggde upp ett stort eget försvar. Efter gymnasiet började hon demonstrera i Göteborg under parollen "Ta natten tillbaka". Som 20-åring började hon själv träna kickboxning.

–  Om mina föräldrar tagit med mig till en lokal och sagt att de andra tjejerna ska visa dig att du är stark som satan... För mig hade det varit en enorm skillnad om jag fått se andra kvinnor ta plats, bli förbannade, fysisk kunna skydda sig och, om det skulle behövas, skada andra. Huvudsyftet är inte att vara snäll, artig, attraktiv och hela tiden tillgänglig.

Med det i bagaget har Lina börjat arbeta för att få in fler tjejer i kampsporten. Hon tror att de kan bli tryggare i sig själva, men också i samhället. Genom en satsning på Redline kommer nu flickor från sex års ålder kunna lära sig kampsport.

– Jag har ofta funderat på vad det gjort för skillnad i mitt liv om jag fått lära mig som liten att min kropp är ett vapen och att jag inte är ett offer. Det är en jätteviktig infallsvinkel som flickor skulle ha nytta av, säger Lina Länsberg till Sportbladet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att tjejer ska lära sig självförsvar?