Fredag 3 Dec
Stockholm

5 saker om Zlatan Ibrahimović du kanske inte känner till

Fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic är inte alltid så lätt att förstå. Kanske kan dessa fem sakerna vara intressanta att veta?
Här är fem saker du kanske inte kände till om Zlatan Ibrahimovic. Foto: TT/Montage

Zlatan Ibrahimović har kallat sig själv för Sveriges kung och kanske med all rätt med tanke på att han har vunnit guldbollen 11 gånger. Men vem är egentligen den mytomspunna stjärnan från Sverige? Här är fem saker du kanske inte visste om Zlatan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Zlatan Ibrahimović har under sina snart 20 år som professionell fotbollspelare blivit både älskad och hatad. Och egentligen borde det vara rätt så svårt att inte gilla en av Sveriges allra främsta idrottsstjärnor. För Zlatan har inte bara bländat oss med sitt fantastiska spel på fotbollsplanen utan har även bjudit på en hel del skratt genom åren. Kanske känner du igen några av hans citat?

Men vem är egentligen "sonen från Malmö"? Här är fem saker som du kanske inte kände till om Zlatan Ibrahimović.

1. Zlatan Ibrahimović föddes 3 oktober 1981 i Västra Skävlinge församling i Malmö. En församling som inte finns kvar idag utan som istället har blivit uppdelad i församlingarna Fosie och Husie.

2. Han fick sina första fotbollsskor när han var fem år. Och resten är som vi vet historia.

3. Zlatans egna kapital värderas 2018 till 1,4 miljarder kronor. En svindlande summa som hade låtit honom köpa 2 789 stycken Volvo XC90 till ett värde av 500 002 kronor styck. 

Zlatan skulle kunna köpa många Volvo XC90 om han hade velat. Bildkälla: TT

4. 2008 blev Zlatan tillsammans med Kaka världens mest högavlönade fotbollspelare det året med en lön på 120 miljoner kronor. Och Zlatan fortsätter än idag att dra in stora pengar, inte minst skrev ha nyligen på ett lukrativt kontrakt med Los Angeles-klubben, LA Galaxy. Ett kontrakt som ger honom minst 33,1 miljoner kronor i årslön.

5. Sedan 2012 finns ordet zlatanera med i Språkrådets nyordlista och betyder dominera. Ett ord som passar en spelare som dominerat i den europeiska toppfotbollen i nästan två decennier. 

Visste du även att Zlatan inte bara är briljant på fotbollsplanen? Han är nämligen även en stor entreprenör och har bland annat lanserat parfymer och underkläder åt både kvinnor och män. 

En av Zlatans parfymer. Bildkälla: TT

Kände du redan till allt om Zlatan ovan? Testa då att göra det här quizet om Zlatans karriär. 

Gillar du Zlatan Ibrahimović? Då kanske du även är intresserad av de här artiklarna: 

Bekräftat: Zlatan Ibrahimović lämnar Manchester United 

Vem sa vad? Zlatan Ibrahimović eller Donald Trump?

Fares Fares spelar Zlatan Ibrahimović i "Jag är Zlatan"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt Zlatan under hans karriär?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela