Sverige möter Mexiko i fotbolls-VM.
Idag möter Sverige Mexiko i fotbolls-VM. - Foto: TT/Michael Sohn-montage

Sverige mot Mexiko – här är allt du behöver veta

Sverige har en svår uppgift framför sig när man under onsdagen ställs mot Mexiko i den sista gruppspelsmatchen. Vinner Sverige matchen så är man klara för åttondelsfinal i fotbolls-VM. Här är allt du behöver veta inför den avslutande rysaren.


Sverige föll tungt mot de regerande världsmästarna Tyskland i den andra gruppspelsmatchen av fotbolls-VM. Resultatet var enligt många väntat, men samtidigt totaldominerade inte motståndarna. Istället glänste Sverige stundtals under matchen och lyckades dessutom göra mål 1-0 genom Ola Toivonen

Även om resultatet inte var önskvärt, svenska mått mätt, så finns det inte tid för svenskarna att vara besvikna över resultatet speciellt länge. För redan idag, tre dagar senare, så ställs Sverige mot Mexiko. Ett Mexiko som leder grupp F efter att ha besegrat Tyskland med 1-0 och därefter komfortabelt vunnit med 2-1 över Sydkorea. Men som man brukar säga, hoppet är det sista som lämnar oss och skulle Sverige vinna över Mexiko så är man vidare till åttondelsfinal.

Men matchen idag kommer vara allt annat än en enkel historia när man ställs mot ett Mexiko som stundtals visat upp fantastisk fotboll under sina första två matcher. Så hur ska Sverige kunna vända den tunga förlusten mot Tyskland till något positivt och vinna mot Mexiko?

Sverige förlorade mot Tyskland. Bildkälla: Sergei Grits/TT

Rent statistiskt så placerar sig Mexiko på en 15:e plats på Fifas världsranking. Sverige befinner sig några snäpp längre ner på listan, på en 24:e plats. Det skiljer alltså lagen hela nio placeringar på världsrankingen. 

Världsrankingen ska dock inte ses som något slutgiltigt bevis för hur bra landslagen egentligen är eftersom det som bland annat tas i beaktande är gällande hur väl laget har presterat i matcher mot andra nationer. Ett exempel där ett lag lyckats komma högre på världsrankingen är Polen inför det här VM-slutspelet. Polen valde för egen vinnings skull att inte spela en enda officiell vänskapsmatch innan den 9:e november 2017 och på så sätt lyckades få bättre ranking inför VM-lottningen. Något som Sportbladet har rapporterat om tidigare.  

Ser man till Mexikos VM-kval så vann man Concacaf, det vill säga det Nordamerikanska VM-kvalet, genom att på tio matcher skrapa ihop 21 poäng. Bakom Mexiko kom Costa Rica som enbart lyckades ta 16 poäng på lika många matcher. Mexikos VM-kval får därför ses som godkänt.

Sveriges VM-kval var aningen brokigare än mexikanernas. Sverige tog sig till VM efter att man lyckades slå ut Italien. Ett Italien som historiskt sett är ett av de största i fotbollsvärlden. Sverige har alltså tidigare visat att man är ett landslag att räkna med i svåra matcher, så varför skulle Mexiko vara en svårare uppgift än Italien? 

Skulle Sverige ta sig till åttondelsfinal så får man möta följande potentiella motståndare: Brasilien, Schweiz och Serbien. Tre landslag som alla gör upp om första respektive andra platsen i grupp E.

Sveriges potentiella motståndare om de tar sig till åttondelsfinal. Bildkälla: Montage TT/Themba Hadebe/Brazil football/Serbia football/Swiss football

Sverige spelar sin sista gruppspelsmatch i eftermiddag, närmare bestämt, klockan 16:00 på Ekaterinburg Arena i Yekaterinburg. Matchen ser du på SVT1 med sändningsstart klockan 14:00. 

Mexikos VM-trupp

Målvakter: Guillermo Ochoa, Jesus Corona, Alfredo Talavera.

Försvarare: Hugo Ayala, Carlos Salcedo, Diego Reyes, Miguel Layun, Hector Moreno, Edson Alvarez, Rafael Marquez.

Mittfältare: Jonathan dos Santos, Marco Fabian, Giovani dos Santos, Hector Herrera, Andres Guardado

Anfallare: Raul Jimenez, Carlos Vela, Javier Hernandez, Jesus Corona, Oribe Peralta, Javier Aquino, Hirving Lozano.

Förbundskapten: Juan Carlos Osorio. 

Delar av Mexikos VM-trupp. Bildkälla: Antonio Calanni/TT

Sveriges VM-trupp

Målvakter: Robin Olsen, Karl-Johan JohnssonKristoffer Nordfeldt.

Försvarare: Mikael LustigVictor Lindelöf, Andreas GranqvistMartin OlssonLudwig AugustinssonFilip HelanderEmil KrafthPontus Jansson.

Mittfältare: Sebastian Larsson, Albin EkdalEmil ForsbergGustav SvenssonOscar HiljemarkViktor ClaessonMarcus RohdenJimmy Durmaz.

Anfallare: Marcus BergJohn GuidettiOla ToivonenIsaac Kiese Thelin.

Förbundskapten: Janne Andersson.

Delar av den svenska VM-truppen. Bildkälla: Pavel Golovkin/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vem vinner?
Tack för din röst!