Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är de svenska idrottsklassikerna vi aldrig glömmer

Sport | 27/06/2018 20:21

Sverige vann i grupp F och är nu i åttondelsfinal i VM i herrfotboll efter att ha krossat Mexiko med 3–0. Här har vi sex andra idrottsklassiker att gotta oss med!

Sverige gick vidare till åttondelsfinal efter att TOTALT krossat Mexiko med 3-0 under onsdagens spännande match. Men det är inte första gången som Sverige faktiskt gjort riktiga bragder i sportsammanhang. 

Här är en härlig lista med svenska idrottsframgångar och ögonblick vi aldrig glömmer.  Glöm heller inte att titta på tre fantastiska hockeyklipp som får en att drömma tillbaka här.

Ravellis straffräddning i VM-94

Vem blir inte glad när man tänker på den otroliga VM-sommaren 1994. Svenska landslaget tog sig bragdartad fram till ett VM-brons. En bragd som räknas som en utan de största svenska idrottsklassikerna. 

VM-laget från 94
VM-sommaren 94 var fullständigt magisk. Bildkälla: TT

Svenska ishockeylandslagets otroligt guldregn

Här finns de massvis av guldminnen att hämta. Allt från Foppas drömstraff i Lillehammer-OS 1994 till guldet i Turin 2006, där Sverige ställde upp med vad som kanske är det bästa svenska ishockeylandslaget genom tiderna. Krydda detta med VM-guld 2006, 2013, 2017 och inte minst vårens guld som bärgades i Köpenhamn. 

Svenska hockeylandslaget.
Sudden till Foppa till Lidas -Pang! Nyp mig i armen vad häftigt det var. Bildkälla: TT

Guldkvinnan Charlotte Kalla

Vad har denna skiddrottning inte vunnit? Man blir glad av bara tanken på alla hennes medaljer. Charlotte har radat upp guldmedaljer genom åren, och vem kan ha glömt hennes magiska sträcka i stafetten under OS i Sotji. Kalla har guld från OS-guld i Pyeongchang 2018, stafetten i Sotji 2014, guld i fristil i Vancouver 2010 och en hel drös VM-medaljer ovanpå de. 

Charlotte Kalla under ett av sina guldlopp.
Skiddrottningen Charlotte Kalla tar hem ännu ett OS-guld. Bildkälla: TT

Friidrottsgulden från OS i Athen

Friidrottarna Stefan Holm, Carolina Klüft och Christian Olsson förgyllde alla vår sommar 2004 genom att plocka hem varsitt fantastiskt guld i olympiska spelen i Athen. Deras otroliga glädje från ögonblicket när det vet att guldet är hemma ger ju en rysningar. 

Fridrotsstjärnorna Carolina Klüft, Stefan Holm och Christian Olsson under bragdsommaren 2004
Carolina Klüft, Stefan Holm och Christian Olsson alla olympiska guldmedaljörer. Bildkälla: TT

Björn Borg – svensk tennis superkung

1980 slog Björn Borg ärkerivalen John McEnroe i vad som anses vara en av tidernas bästa tennismatch. I och med det vann han sin femte raka Wimbledon-titel. Svenskarna har fått se fantastiska minnen skapade av den svenska tenniskungen. Och att se bilden från när han lyfter Wimbledon-bucklan i skyn får ju en att bli tårögd. 

Björn Borg under en av sina segrar i Wimbledon samt pussandes på Wibledon-bucklan.
Björn Borg pussar Wimbledon-bucklan efter vinsten mot McEnroe. Bildkälla: TT

Skidkungen som fick Sverige att fullständigt stå still

Ingemar Stenmark! Behöver jag säga mer? Den svenska idrottskungen har två OS-guld, tre VM-guld och hela 86 världscuptitlar och är i och med de en av tidernas främsta alpina skidåkare. 

Ingmar Stenmark under ett av sina lopp i skidbacken.
Alpinkungen Ingemar Stenmark. Bildkälla: TT
Ett annat sportögonblick som är taget från England är när Leicester sensationellt vann ligan 2015-2016. Se klippet på det härliga festscenerna efter ligasegern här.

TV: Hej då Tyskland! – Sverige vidare i VM efter att ha krossat Mexiko


Får du aldrig nog av svenska idrottsklassiker?