Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Personer stormade VM-finalen – Pussy Riot tar på sig ansvaret

- 15/07/2018, 18:44 -
Pussy Riot stormade planen på VM-finalen

Fotbollsspelare och Pussy Riot medlem

TT David Goldman / Natacha Pisarenko

Under VM-finalen mellan Kroatien och Frankrike sprang flertal personer in på planen. Pussy Riot går ut och säger att de är ansvariga för aktionen.

Ungefär tio minuter in i andra halvlek hade Kroatien boll och var på väg upp mot Frankrikes planhalva. Då blev säkerhetsvakterna kallade till handling då det sprang flertal personer in på plan. Matchen blåstes av och de togs snabbt undan av säkerhetsvakter, och spelet kunde fortgå.

Det ryska punkbandet och aktivistgruppen Pussy Riot gick ut via Twitter och Facebook och meddelar att det var de som genomförde aktionen.

Det var tre aktivister på plan och en fjärde försökte ta sig in utan att lyckas. De fyra, mycket likt klädda i vita tröjor, svarta byxor och hattar sprang och försökte göra high-fives med spelarna. Men kroaten Dejan Lovren knuffade istället ner en av dem för att sedan låta säkerhetspersonal dra av dem från planen.

Kort efter händelsen twittrade Pussy Riot följande: "NYHET! För bara några minuter sedan så stormade fyra medlemmar ur Pussy Riot VM-finalen" 

Pussy Riot stormar planen under fotbolls-VM
Finalen av fotbolls-VM – Pussy Riot stormade planen
En medlem av Pussy Riot bärs bort under fotbolls-vm
Mitt i finalen av fotbolls-vm stormade Pussy Riot planen

Pussy Riot menar att stormningen var en politisk protest. De ville uppmärksamma hur ryska myndigheter och Vladimir Putin förtrycker sina medborgare. 

På sina sociala medier lägger de ut en lista med krav på ryska myndigheter, bland annat att släppa politiska fångar och att tillåta politisk konkurrens i landet. Det man först trodde var en jobbig planstormning, fyllde alltså egentligen ett större syfte. 

Reuters har haft kontakt Olga Kurachyova som var en av de som stormade plan och hon har meddelade dem att hon förts till polisstation i Moskva efter gripandet på plan.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Pussy Riot intog Almedalen, läs om det här. Du kan även läsa om när Pussy Riot medlemmar twittrade – från fångenskap.

Stöttar du protesten?