Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ludmila Engquist om anklagelserna: "Jag orkar inte försvara mig mer"

- 14/10/2018, 14:55 -

Ludmila Engquist var involverad i en av de största dopingskandalerna i svensk historia och sedan 2005 har hon inte gjort några offentliga framträdanden. Nu presenteras nya anklagelser – något som får Ludmila att bryta den 13 år långa tystnaden.

Ludmila Engquist blev snabbt folkkär bland det svenska folket och gjorde stor succé som häcklöpare i den svenska landslagsdressen under delar av 90-talet och början av 2000-talet innan hon lade friidrottskarriären åt sidan för att satsa på vintersporten bob.

Ludmilla Engquist.
Ludmila Enquist var en otroligt framgångsrik friidrottare. Bildkälla: Lionel Cirroneau AP/AP

Men det svenska folkets kärlek byttes snabbt ut mot besvikelse och ilska år 2001 då Sverige skakades av beskedet att Engquist testats positiv för användandet av anabola steroider. 

Sedan dess har Ludmilas liv aldrig varit sig likt och bara fyra år senare, 2005, så gjorde hon sitt sista offentliga framträdande i svensk tv innan hon "gick under jorden".

Efter en granskning som Expressen har gjort så riktas nu nya anklagelser mot Ludmila och den tidigare hyllade friidrottaren misstänkts nu för att ha manipulerat ett dopingprov 1992. Anklagelserna är något som fått Ludmila att bryta tystnaden för första gången på 13 år i ett brev till Expressen.

De nya anklagelserna

De nya anklagelserna syftar på en incident som ska ha sket 1992 i Malmö. Ludmila tävlade vid den tiden för Ryssland och var tillsammans med flertalet andra ryska friidrottare inbjudna till Malmö för att tävla MAI-galan, en årligt friidrottstävling som äger rum i Malmö, skriver Expressen.

När de ryska friidrottarna tillsammans med deras förbundstränare skulle färdas från Köpenhamn för att ta sig till Malmö så  fastnade de i tullen. Och vad som hittades i en väska då är minst sagt häpnadsväckande, nämligen 44 stycken ampuller fyllda med anabola steroider.

– Allting gick bra i tullen, tills de bad den kvinnliga ledaren att öppna sin handväska. Den var full med anabola steroider!, vittnar Lasse Jonsson som på den tiden var klubbdirektör för MAI och även den som skjutsade de ryska idrottarna från Kastrup till Malmö, till Expressen

En förbundsledare, Lydia Fedotova, tog på sig smällen och menade att ampullerna var till för eget bruk. Hon fick böter på 600 kronor och resan till Malmö fortsatte.

Försvann spårlöst

Detta spred sig såklart inom MAI:s organisation och när Bengt Bendéus, ordförande för MAI så såg han till att beställa dopingkontroller med detsamma. 

Klockan 08.00 dagen efter så var kontrollanten på plats. Men några som inte var på plats var de ryska friidrottarna och enligt både Bendéus och Jonsson så syntes de inte till på flera timmar. Något som har väckt misstankar att idrottarna kan ha manipulerat sina dopingresultat.

Engquist dementerar i ett brev

De nya anklagelserna har fått Engquist att yttra sig för första gången på 13 år och i sitt brev till Expressen så uttrycker hon sin förtvivlan över misstankarna som har väckts.

”Det gör mig oerhört ledsen och förtvivlad att någon efter så många år, helt plötsligt framför en misstanke om att jag och de andra, på något obekräftat sätt skulle ha försök manipulera det test som gjordes där”, skriver Ludmila Engquist i brevet till Expressen.

Hon berättar vidare att hon inte kan eller längre orkar försvara sig mer.

”Jag kan inte försvara mig mer, jag orkar inte försvara mig mer, jag är så oerhört ledsen för allt som hände 2001, men jag bara klarar inte mer. Vill man helt förgöra mig, så får jag än en gång be om hjälp till min Gud, min familj och mina vänner, så att jag överlever även denna prövning.”

Visste du att det 2016 slogs larm om att cirka 40 000 svenskar verkar använda sig av doping regelbundet? Det kan du läsa mer om här!

Brukar du titta på friidrott?