Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Larmet: 30 000 svenskar dopar sig regelbundet med preparat – kan leda till för tidig död

- 30/05/2016, 20:01
Pich Piana har tagit anabola steroider i många år.
1 av 3

Pich Piana har tagit anabola steroider i många år.

Instagram/ TT bild

Men han ändrar ändå ingenting.
2 av 3

Men han ändrar ändå ingenting.

Instagram

Dopingpreparat kan ge många olika biverkningar. Det kan till och med leda till döden.
3 av 3

Dopingpreparat kan ge många olika biverkningar. Det kan till och med leda till döden.

Instagram

Att ta dopingpreparat som anabola steroider är väldigt farligt. Ändå verkar 40 000 av svenskarna göra det.

SVT har tagit del av en undersökning som visar att 30 000 personer i Sverige använder sig av dopingpreparat så som anabola steroider regelbundet. Siffran slutar dock inte där.

10 000 till bedöms vara tillfälliga användare av dopingpreparat.

Att dopa sig är farligt. Du kan få biverkningar som bland annat hjärtsjukdom, leverskador, impotens, ha svårt att få barn och depression och psykoser, skriver SVT.

Men biverkningarna slutar inte där. Om du dopar dig riskerar du även ditt liv. Om du använder den typ av preparat är det 10 gånger större risk att du faktiskt dör i förtid, visar en mindre studie från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Män kan även på minskad testikelstorlek och större bröstkörtlar – så kallade ”bitch tits”. Kvinnors klitoris kan växa sig så stor att den behövs opereras, skriver SVT.

Trots att många misstänks vara beroende av dopingpreparat finns det bar en mottagning i Sverige som erbjuder specialistvård.

– Bristen på vårdplatser leder till att en del med långvarigt dopningsmissbruk hamnar i utanförskap och kriminalitet och en hel del dör till och med i förtid, säger Gerhard Larsson, regeringens missbruksutredare, till SVT.

Nu kanske du vill läsa om Rich Piana som tagit anabola i 30 år och ångrar ingenting eller om sjukt biffiga djur som kommer göra att du vill slänga gymkortet?