Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

AIK är svenska mästare i fotboll 2018

- 11/11/2018, 17:02 -

AIK kan titulera sig svenska mästare i fotboll 2018. Det efter att ha besegrat Kalmar FF i söndagens guldmatch.

Under söndagen stod det klart att Lennart Johanssons-pokal ännu en gång återvänder till Solna och AIK. I den sista omgången av Allsvenskan så var det Kalmar FF som stod för motståndet och efter att ha besegrat KFF med 1-0 så slog AIK-fansens drömmar av guld in. AIK är svenska mästare i fotboll 2018.

Första guldet på nio år

I och med söndagens resultat så kan AIK titulera sig som svenska mästare för den 12:e gången i historien. En bedrift de delar med Örgryte IS.

Men det har varit en lång väntan för alla AIK-supportrar runt om i landet då detta är det första guldet på nio år för klubben. De senaste, som ni kanske minns, vann AIK när de lyckades besegra IFK Göteborg på bortaplan 2009. 

Då spelade profiler som Daniel Tjernström, Bojan Djordjic, Ivan Obolo och många, många fler. En profil som var med då och numer kan titulera sig som tvåfaldig mästare är Per Karlsson.

En lång och svår resa 

Resan till guldet har minst sagt inte varit lätt för AIK och motgångarna började redan när läkarteamet, vid den årliga hjärtundersökningen, kunde konstatera att trotjänaren och den dåvarande lagkaptenen Nils-Eric Johanssons avvikelse på hjärtat hade försämrats. 

Något som fick lagkaptenen att motvilligt behöva lägga skorna på hyllan.

Kort därefter förlorade AIK sin andra försvarare i den talangfulle Jesper Nyholm som i AIK:s cupmatch mot Örebro SK åkte på en riktig otäck skada. ÖSK-spelaren Michael Omohs tackling bröt AIK-backens ben rakt av. En skada som har hållit försvaren borta från spel under hela säsongen.

Månaden därefter var det dags igen. Inför säsongen värvades ytterbacken Robert Lundström in från GIF Sundsvall och gjorde det väldigt bra för stockholmslaget. Men den 22:a april åkte han på en korsbandsskada som skulle kosta honom resterande del av säsongen.

Kunde ha avgjort redan veckan innan

AIK har haft allt i egna händer de två sista omgångarna och de hade även kunnat stå som svenska mästare redan förra helgen när de mötte GIF Sundsvall på Friends Arena. 

Trots en stolpträff, en ribbträff och heta chanser så ville det sig inte då för AIK och de 50.000 supportrarna som var på plats. AIK spelade 0-0 mot GIF Sundsvall och det var alltså mot Kalmar FF som guldmatchen skulle äga rum.

Guldfest väntar

För de tillresta supportrarna så blir det nog en rätt så festlig resa hem till Stockholm där det, förmodligen, kommer att festas till rejält. Guldfester väntar i bland annat Solna, Norrmalm och flera andra platser runt om i Stockholm.

Vi säger grattis till AIK!

AIK
Kommer du att fira SM-guldet?