Lördag 20 Aug
Stockholm

Hammarbys chefsscout: "Odilon är inte Paulsens ersättare"

Kossounou Odilon
Hammarbys nyförvärv Kossounou Odilon kan göra samma resa som Joseph Aidoo. Foto: Hammarbyfotboll.se

Förra veckan blev affären klar, mittbacken Kossounou Odilon lämnar ivorianska ASEC Mimosas för Hammarby. Klubbens chefsscout Mikael Hjelmberg har stora förväntningar på 18-åringen: "Personligheten är väldigt lik Aidoo, jag ser samma glöd i ögonen"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hammarby IF gjorde i slutet av förra veckan klart med mittbackslöftet Kossounou Odilon från ivorianska storklubben ASEC Mimosas. Hammarbys sportchef Jesper Jansson och chefsscout Mikael Hjelmberg har tidigare hintat om en framtida transfer.

– Klart vi är nöjda med affären, i förhållande till investeringen, säger Hjelmberg förväntansfullt.

Nu är affären klar och Nyheter24 har pratat med Mikael Hjelmberg som var en stor faktor bakom Joseph Aidoos succé i Hammarby. 

Jesper Jansson och Mikael Hjelmberg har i diverse podcasts sagt att Odilon kommer spela i Hammarbytröja 2019 men enligt FIFA:s regelverk får inte klubbar värva spelare som är under 18 år. 4 januari fyllde han 18 år och drygt en vecka senare var avtalet mellan spelaren och klubben påskrivet. 

– Jag tror svenska klubbar måste arbeta så här. Vi måste vara först för vi har inte råd att vänta, då kan större klubbar ta spelaren, säger Hjelmberg till Nyheter24. 

Första gången chefsscouten såg Odilon var i Gothia cup 2016 och Hjelmberg skyndade sig för att bjuda in spelaren till Hammarby. Sedan dess har 18-åriga mittbacken varit hos Hammarby vid fem tillfällen. Han var även med på klubbens försäsongsläger i Algarve inför förra säsongen 2018 och han imponerade redan då. 

"Jag ser samma glöd i ögonen"

Hammarbys chefsscout betonar att Odilon inte är Bjørn Paulsens ersättare utan liknar i stället 18-åringen vid Joseph Aidoo. Ghananska mittbacken Aidoo såldes under sommarfönstret säsongen 2017 för uppskattningsvis 15 miljoner kronor till belgiska klubben KRC Genk.

– Personligheten är väldigt lik Aidoo, jag ser samma glöd i ögonen. Men Aidoo var bättre i försvarsspelet medan Odilon är bättre taktiskt och i spelet med boll, säger Hjelmberg.

Hjelmberg nämner tre olika egenskaper som utmärker Kossounou Odilon:

– Tryggheten med boll, den imponerar verkligen för att vara mittback. Han är nästan tvåfotad, han kan slå krossbollar med bägge fötterna, säger Hjelmberg och fortsätter:

– Odilon har en bra taktisk förmåga. Han är ofta välplacerad och har stort mod, och då finns det även en stor förbättringspotential i taktiken.

"Målinriktad vilja att bli jättebra"

Slutligen menar Hjelmberg att personligheten är en stark egenskap hos mittbackstalangen.

– Han är målmedveten, hungrig och väldigt beslutsam. Han har en målinriktad vilja att bli jättebra, avslutar chefsscouten.

Det återstår att se ifall Kossounou Odilon kan konkurrera ut mer rutinerade försvarare som David Fällman, Mads Fenger och Marcus Degerlund under kommande säsong.

Vill du läsa mer om silly season i Allsvenskan? Klicka här!

Tar Kossounou Odilon en startplats i Hammarby?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.