en man i blågul dräkt hoppar och slår med armen, en scen och publik
Armand Duplantis kan ta storslam på Idrottsgalan. - Foto: Martin Meissner/AP, Christine Olsson/TT

Inför Idrottsgalan: Det här visste du inte om Armand Duplantis

I kväll är det dags för Idrottsgalan 2019. Armand Duplantis är nominerad i hela tre kategorier. Här har vi listat saker som du kanske inte visste om stavhopparen!


Under tisdagskvällen är det dags att hylla våra svenska idrottsstjärnor när Idrottsgalan 2019 går av stapeln. Galan kommer innehålla vimmel på röda mattan, artistuppträdanden och prisutdelningar till några av föregående års främsta hjältar.

Armand Duplantis är nominerad till "Årets Manlige Idrottare", "Årets Prestation" och "Jerringpriset" och kan alltså ta storslam under Idrottsgalan.

Stavhopparen tog ett sensationellt EM-Guld under Friidrotts-EM i Berlin sommaren 2018. Och med hans hopp på 6.05 slog han juniorvärldsrekordet och rankas i dag som en av tidernas främste stavhoppare. Men vad vet vi egentligen om 19-åringen? Nyheter24 har listat fem saker som du kanske inte visste om honom.

Tränas av sina föräldrar

Armand Duplantis är son till en före detta stavhoppare i amerikanen Greg Duplantis. Han hoppade 5.80 under sin karriär och var under sin tid en av världens främste i grenen. I dag tränar han Armand Duplantis tillsammans med sin fru Helena Duplantis som också är mamma till stjärnskottet.

Började hoppa stav som fyraåring i trädgården

När han var fyra år gammal började han sin stavhoppskarriär i sin trädgård. Hans familj byggde upp en bana och lade fram en matta, där han fick öva på friidrottsgrenen redan som barn.

Slog världsrekord som sjuåring

Redan som sjuåring slog han sitt första världsrekord och följde upp det med ytterligare rekord i varje åldersgrupp tills han var 12 år gammal. Här är en video på när han slår världsrekord som åtta– och nioåring!

Har en bror som hoppat stavhopp i landslaget

Armands storebror Andreas Duplantis, 25, hoppade även han stavhopp. Som bäst klarade han 5.42 och deltog både i Ungdomsfinnkampen och i ett antal juniorlandskamper, bland annat i Junior-EM i Tallin 2011 där han slutade på nionde plats.

Har dubbla medborgarskap

Armand Duplantis är född och uppvuxen i Lafayette, Louisiana och har därför amerikanskt medborgarskap. Men eftersom hans mamma Helena Duplantis är svensk, fick han även ett svenskt medborgarskap och kunde därför tävla för Sverige.

Armand Duplantis vann Friidrotts EM med ett hopp på 6.05. Bildkälla: Jessica Gow/TT

Missa inte Idrottsgalan som sänds i kväll klockan 20:00 på SVT1!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du titta på Idrottsgalan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Guldyra för Örebros volleybolldamer

Spräckte Rögles svit: "Skönt att vinna första"

Skellefteå vann den första ronden i SM-finalen i ishockey med 1–0 över Rögle. Forwarden Linus Lindström blev matchhjälte med ett mål fyra minuter från slutet. Finns ingen bättre känsla, skönt att se den gå in. Alltid skönt att vinna första, nu ska vi gå vidare, sade segerskytten till TV4 Play.

Drömmål gav Vittsjö första segern

Ett drömmål på frispark gav Vittsjö första segern i damallsvenskan. Heidi Kollanen knorrade in en frispark i 2–0-segern över nykomlingen AIK.

Säsongens första Värnamo-vinst – Zeljkovic hjälte

Värnamo tog säsongens första seger i allsvenskan. Det kan laget tacka Ajdin Zeljkovic för.

Felfritt igen av von Eckermann – svensk ledning

1 timme sedan
Henrik von Eckermann behåller ledningen i världscupfinalen i Riyad inför den sista omgången.

"Svennis" rörd av hyllningarna på Gamla Ullevi

1 timme sedan
1982 lyfte han IFK Göteborg till Europas topp. 42 år efter chocksegern i Uefacupen är Sven-Göran Eriksson på avskedsturné. "Svennis" hyllades på ett välfyllt Gamla Ullevi av klubben där hans tränarkarriär tog superfart.