Fem saker du vill veta om Alexander "The Mauler" Gustafsson

- 04/03/2019, 15:37 -

I det senaste avsnittet av I huvudet på Gunde Svan träffar vi MMA-fightern Alexander "The Mauler" Gustafsson. Här är fem saker du kanske inte visste om honom.

I kvällens avsnitt av I huvudet på Gunde Svan möter skidlegendaren MMA-stjärnan Alexander "The Mauler" Gustafsson. Kämpen kommer senast från en tuff förlust i en match mot den skandalomsusade amerikanen Jon "Bones" Jones, där han förlorade i en teknisk knockout.

Nyheter24 har listat fem saker du vill veta om Alexander "The Mauler" Gustafsson.

Alexander föddes den 15 januari 1987 i Arboga och är en svensk MMA-fighter. Sedan 2009 tävlar han i UFC, vilket är världens största MMA-organisation. För närvarande (februari 2019) är han rankad tvåa i lätt tungvikt.

Dömd för misshandel

I sina unga tonår dömdes "The Mauler" för misshandel vid fem tillfällen mellan 2002-2006. Och 2005 dömdes han till 15 månaders fängelse. Fightern har vid tidigare intervjuer förklarat att flytten till Göteborg och MMA-träningen gav honom strukturen och disciplinen att komma på rätt spår i livet. 

Friade till flickvännen framför hela Globen

Efter att ha besegrat brasilianaren Glover Teixeira i en knockout 2017 kom efterspelet att sno hela showen. "The Mauler" gick nämligen ner på knä inför ett fullsatt Globen och friade till sin flickvän Moa Johansson. Hon brast ut i glädjetårar och svarade ja, vilket Nyheter24 skrev om i artikeln här. Tillsammans har de en dotter som föddes samma år.

Vunnit 78 procent av sina matcher

"The Mauler" har vunnit hela 18 av sina 23 matcher i UFC, vilket är en vinstprocent på 78 procent. Majoriteten av hans vinster har kommit via knockout eller teknisk knockout. Men efter den senaste förlusten mot Jon "Bones" Jones, har flera journalister skrivit att svensken borde lägga av, bland annat Mats Olsson på Expressen i krönikan här. Anledningen är att han har förlorat för många "stora" matcher.

Släppt en bok om hans liv

Under hösten 2017 släppte fightern självbiografin The Mauler: Alexander Gustafsson berättar sin historia för Leif Eriksson och Martin Svensson. I boken berättar han om sin uppväxt och hur han gick från att vara "Bond-Ove", som han kallades under tonåren, till att bli en av världens främste MMA-utövare.

Aktuell för UFC Stockholm

I dagarna blev det klart att UFC kommer till Stockholm och Globen den 1 juni 2019. Än är det inte klart vilka MMA-fighters som kommer tävla under galan, men "The Mauler" kommer med största sannolikhet vilja ställa upp för att slåss inför hemmapubliken. 

Se klippet ovan när Gunde Svan får möta Alexander "The Mauler" Gustafsson i ringen!

I huvudet på Gunde Svan
Gunde Svan träffar Alexander "The Mauler" Gustafsson. Bildkälla: TV4
Skulle du vilja möta The Mauler i en MMA-fight?