Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rikard Norling: "Hade vi inte vunnit hade jag fått sparken "

- 27/03/2019, 09:33 -

AIK-tränaren Rikard Norling berättar för Studio Allsvenskan att han hade fått sparken om han inte vunnit SM-guld. Dessutom förklarar han hur jobbigt det är att leva med den typen av press.

I november förra året lyfte AIK-spelarna SM-pokalen till skyn efter ha vunnit Allsvenskan. Laget vann med två poängs marginal förre IFK Norrköping. Tränaren Rikard Norling berättar nu att han hade fått sparken om det var så att laget inte vann. 

– Hade vi inte vunnit hade jag inte stått här, berättar Rikard Norling till Studio Allsvenskan på den Allsvenska upptaktsträffen. 

AIK förlorande endast en av 30 matcher under förra säsongen. Laget stod emot pressen under de sista matcherna i Allsvenskan då IFK Norrköping krigade ikapp och nästan förbi. Hade AIK inte vunnit hade pressen blivit för stor från spelare tror Norling. 

Hade du fått sparken om ni inte vann? 

– Ja det tror jag nog fan, det hade varit svårt att fortsätta av den anledningen att vi gick "all-in". Jag gjorde ganska många taktiska förändringar de sista matcherna och hade vi inte fått resultat på det hade nog spelarna sneglat på mig och vi hade behövt riva upp allt vi gjort. Hade vi förlorat mästerskapet tror jag inte vi hade kunnat gå vidare från det tillsammans, förklarar Norling. 

AIK-tränare Rikard Norling fick dock fira det där SM-guldet efter vinsten mot Kalmar FF i sista omgången. Bildkälla: TT

Rikard Norling har fått sparken två gånger tidigare. Första gången var när han även då tränade AIK och fick lämna uppdraget i november 2008. Andra gången var i maj 2015 då han fick sparken från norska Brann. Men att få sparken tillhör vardagen för tränare i fotbollsvärlden och Norling har lärt sig leva med den pressen. 

– Jag har lärt mig att leva med den pressen. Det året jag vann med Malmö så har jag aldrig upplevt en större press i sammanhanget. Vinn eller försvinn i stort sätt. Det har visat sig att det är då jag får ut mest av mig själv. Att min desperation blir absolut som starkast och jag får ut som mest energi och kvalitet ut till spelarna, berättar Norling och fortsätter: 

– Det kräver ju en sjuk disciplin och att man också känner av det och måste pusta ut ibland, kalibrera sig själv. Har man inte den förmågan är det otroligt påfrestande när det är så tydligt att det inte finns något annat än att vinna. 

Läs också varför Gusten Dahlin tror att Kacaniklic blir årets flopp i Allsvenskan i år här.

Är Rikard Norling Allsvenskans bästa tränare?