Tommy Salo.
Tommy Salo är fortfarande ett stort namn i Edmonton. - Foto: TT/AP

Tommy Salo – OS-hjälten som blev NHL-legendar och syndabock

Tommy Salo är en av Sveriges bästa hockeymålvakter genom tiderna. Men livet har ibland varit tungt för legendaren – som alltid kommer förknippas med ett visst misstag.


Tommy Salo är mest känd som svensk landslagsmålvakt och NHL-proffs. Men livet har inte alltid varit en dans på rosor för målisen från Surahammar. 

Tommy Salo, född 1971, fick sitt stora genombrott i samband med OS i Lillehammer 1994, där han stod i kassen för Sverige. Salo stod för flera matchvinnande räddningar, och i straffläggningen i finalen mot Kanada stod han för den matchavgörande räddningen när han stoppade Paul Kariyas straff. 

Straffräddningen mot Kanada 1994 (Foto:Björn Larsson)

Efter OS-guldet följde en NHL-karriär i New York Islanders och framför allt Edmonton Oilers, där han fortfarande är en fanfavorit – om man tittar på statistiken är han klubbens tredje bästa målvakt någonsin. 

Det stora bakslaget i karriären kom under OS 2002, när Salo släppte in ett mål i kvartsfinalen mot Vitryssland, efter att pucken studsat mot hans hjälm. Salo har beskrivit den dagen som en ”mardröm”, men är trött på att det ofta är Vitrysslands-matchen som dyker upp när karriären ska sammanfattas. 

– Jag vann OS-guld i Lillehammer, jag höll nollan i två VM-finaler. Jag tycker det varit lite tråkigt med allt snack om den där matchen, har Salo sagt i en intervju med Expressen

Efter NHL gjorde Salo ett par säsonger i Frölunda, men livet hade tagit en mörk vändning. Minnet från 2002 fortsatte att förfölja målvakten. 

Tommy Salo i Edmonton, november 2002 (AP Photo/Brandi Jade Thomas)

– Jag trodde jag kunde ruska av mig det som hänt, men det har inte riktigt gått. Om vi lägger till en arbetsam skilsmässa och en turbulent tid i Leksand när jag var sportchef så skapade det en människa som inte mådde bra. Allt var nattsvart för mig, sa Tommy Salo till Aftonbladet 2018. 

Det hela gick så långt att han blev började fundera på att ta sitt liv. 

– När jag haft mina sämsta dagar så har jag tänkt att jag inte ville eller orkade leva. Mitt liv var nattsvart och tomt. Jag fick inte ihop livet, har Salo sagt till Aftonbladet. 

Men med psykologhjälp, mindre alkohol och ett nytt liv har Salos liv fått en positiv vändning. 

2019 var han en av sportlegendarerna som tävlade i SVT:s Mästarnas Mästare. Men inspelningen blev tuff för Salo, och han åkte ut redan andra veckan i nattduellen mot Mikaela Laurén.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!