Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

4 saker du vill veta om skidlegendaren Anders Södergren​​​

- 31/03/2019, 09:23 -

Att Anders Södergren är en av Sveriges mest älskade idrottsprofiler är ingen hemlighet. Han är även en av deltagarna i "Mästarnas mästare" 2019. Men vem är han när skidorna inte är på? Nyheter24 har listat fyra saker du antagligen inte visste om längdskidåkaren.

Hans Anders Södergren från Gävle är en legend inom svensk längdskidåkning. Han föddes 17 maj 1977, samma dag som sin tvillingbror Pär Södergren som även han är en skidtalang. Dock tvingades brodern att sluta på grund av skador, men Anders fortsatte att kämpa på.

Att Anders Södergren är en av Sveriges mest älskade idrottsprofiler är ingen hemlighet. Han har både VM- och OS-medaljer och är kanske en av Sveriges mest folkliga idrottare. Men vem är han när skidorna inte är på? Han bor i Östersund sedan många år och är i dag pappa till två döttrar. 

Nyheter24 har listat fyra saker som du kanske inte visste om elitskidåkaren.

Skidor var inte första sporten

En sådan skidlegend som Anders kan man tro började med sporten direkt när han föddes, men så var inte fallet. Han provade på en hel del sporter innan just skidor blev favoriten. Vilka sporter? Alltifrån bordtennis, simning, fotboll, löpning och segling! 

Det var vid 16 års ålder som Anders gjorde ett val att endast koncentrera sig på en sport som blev skidåkning.

Teknik

Anders Södergren fick möjligheten att gå på skidgymnasium när det väl var dags att välja gymnasieskola. Men det valde han bort. För vad? Han ville istället gå teknisk linje på Staffansgymnasiet i Söderhamn.

Tävlar i Mästarnas mästare

Längdskidåkaren är även en av deltagarna i "Mästarnas mästare" 2019 som sänds på SVT. Tävlingen går ut på att tidigare idrottsstjärnor gör upp om vem som är mest kompletta atleten av alla tävlande. 

Sedan 2015 då Anders Södergren bestämde sig för att lägga skidorna på hyllan, har han fortsatt träna. Men han har också tävlat litegrann, vilket gör att han inte är så orolig över just uthålligheten i momenten i programmet.

– Uthålligheten ska det inte hänga på i alla fall, säger Anders Södergren till SVT efter inspelningen.

Blir på bra humör av vädret

Vad gör Södergren på bra och dåligt humör? Jo, något som "simpelt" som att alla är friska och krya när vädret bjuder på sin bästa sida.

Södergren är för det mesta glad och på bra humör. Men något som kan göra honom på sämre humör är att åka på en förkylning två veckor innan ett mästerskap, skriver Östersunds-Posten.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den tidigare orienteraren Martia Skoglund. Henne kan du läsa mer om här!

Tycker du om att åka skidor?