Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl: Här är allt du vill veta

- 13/06/2019, 15:46 -

Sedan 2005 har hon varit förstamålvakt i damernas landslag – Hedvig Lindahl är verkligen en succé. Men vad har hon gjort i karriären? Här är allt du vill veta om henne.

Damernas fotbolls-VM i Frankrike är i full gång och vi hoppas självklart att det går bra för Sverige. Den 7 juli hålls den stora finalen och för att Sverige ska komma dit måste de börja med att spela bra i gruppspelet, där de spelar mot USA, Thailand och Chile. 

Ett av våra svenska hopp detta VM är målvakten Hedvig Lindahl, hon har varit förstamålvakt i landslaget sedan 2005. Vi på Nyheter24 har samlat allt som du vill veta om henne. 

Kombinerade till en början målvaktspel med forwardspel

Rut Hedvig Lindahl föddes den 29 april 1983 i Katrineholm och har sedan ung ålder älskat att spela fotboll.  När hon var i 13-årsåldern bestämde hon sig för att försöka bli fotbollsproffs och året därpå valde hon att det var målvakt hon skulle satsa på att bli. Tidigare hade hon kombinerat målvaktsspel med forwardsspel. 

Hennes moderklubb är Gropptorps IF. 

Spelat i flera klubbar 

Sedan 2015 har hon spelat med engelska klubben Chelsea, men innan dess har hon varit i flera olika. Redan som 14-åring debuterade hon på seniornivå med DFK Värmbol, därefter vann hon Division 2 med Tunafors SK och värvades 2001 till damallsvenska Malmö FF.

Därefter har hon spelat i Linköpings FC, Kopparbergs/Göteborg FC och Kristianstads DFF, innan det bar av till nuvarande Chelsea. 

Tagit emot flera fina priser 

2015 och 2016 fick Hedvig Lindahl ta emot det prestigefyllda priset Diamantbollen. Hon har även blivit utsedd till årets målvakt hela sju gånger: 2004, 2005, 2009, 2014, 2015, 2016 och 2017. Dessutom har hon fått tidningen Mamas pris "Årets bragdmama 2016". 

Driver företag

Förutom att hon idag spelar i klubben Chelsea och är målvakt i svenska landslaget så driver hon även företaget "Hedvig Lindahl". Enligt Alla Bolag sysslar bolaget med målvaktsträning.

"Konsulttjänster gällande i synnerhet målvaktsträning, även andra idrottsämnen. Hålla träning, föreläsning, prisutdelning eller annat evenemang då intresse finns för att bjuda-köpa in en fotbollsprofil", står det på hemsidan.

Familjeliv 

Hedvig är gift med Sabine Willms och tillsammans har de två söner. 

Läs också: Så spelar Sveriges damer i fotbolls-VM 2019

Kollar du på fotbolls-VM?