Torsdag 26 Maj
Stockholm

Här är allt du vill veta om fotbollspelaren Sofia Jakobsson

Sofia Jakobsson
Sveriges anfallsstjärna Sofia Jakobsson. Foto: Adam Ihse/TT, Janerik Henriksson/TT

Landslagsstjärnan Sofia Jakobsson är en av Sveriges anfallare i sommarens fotbolls-VM. Nyheter24 har listat allt du behöver veta om henne!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En av Europas målfarligaste anfallare, Sofia Jakobsson, 29, spelar för Sveriges landslag i sommarens fotbolls-VM för damer. Men vad vet vi egentligen om henne? Nyheter24 har listat fem saker du måste veta om Jakobsson!

Årets spelare i Frankrike

Under den föregående säsongen utsågs Jakobsson till den bästa spelaren i den Franska högstaligan, Division 1 Féminine. Spelandes för topplaget Montpellier HSC gjorde hon hela 15 mål på 22 matcher. Sedan 2014 har hon gjort 50 mål på 93 matcher för klubben.

Vann skytteligan i U19-EM

Det var 2009 som Jakobsson gjorde dundersuccé som 19-åring i U-19 EM som gick i Polen och Vitryssland. Då vann hon skytteligan i turneringen med sina fem mål och stod även ett sensationellt hat-trick i semifinalen mot Frankrike.

Sofia Jakobsson blev utsedd till årets spelare i Frankrike. Bildkälla: Christine Olsson/TT

Öppnade upp om broderns traumatiska olycka

I en intervju med Sportbladet fick Jakobsson frågan om vilken person hon beundrade mest. Svaret var hennes lillebror som gick igenom en hemsk fallolycka, där han skadade huvudet och fick föras till sjukhus.

– När jag kom in i det där rummet... där min lillebror låg. Med slangar liksom ur munnen och ur huvudet. Det är bara saker som man ser på film och där låg min lillebror. De kunde inte säga.., de visste inte om han skulle vakna igen, säger Jakobsson till Sportbladet.

Missade EM efter korsbandsskada

Innan EM-slutspelet 2017 gick av stapeln drog Jakobsson av sitt korsband, vilket gjorde att hon missade slutspelet och fick rehabilitera i hela sju månader.

– Det var både drömmar och känslan av att få spela ett stort mästerskap med Sverige som bara försvann. Allt drogs bort – och det gjorde ont, sa hon i en intervju med DN.

Över 100 landskamper för Sverige

Jakobsson har representerat den blågula tröjan över 100 gånger och gjort 17 mål. Debuten i A-landslaget skedde år 2011.

Sofia Jakobsson har gjort över 100 A-landskamper för Sverige. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT
Tittar du på fotbolls-VM?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela