Stockholm

Simon Kjaer tröstade Christian Eriksens fru - hyllas för ingripandet

Simon Kjaer tröstar Christian Eriksens fru
1 av 3
Simon Kjaer hyllas världen. Foto: Stuart Franklin/AP/TT
Simon Kjaer tröstar Christian Eriksens fru
2 av 3
Den danska lagkaptenen Simon Kjaer tröstar Christian Eriksens fru. Foto: Stuart Franklin/AP/TT
Simon Kjaer hjälper Christian Eriksen
3 av 3
Simon Kjaer var snabbt framme vid Christian Eriksen när han kollapsade på plan. Foto: TT

När Christian Eriksen kollapsade på planen var lagkaptenen Simon Kjaer snabbt framme för att hjälpa till. Därefter tröstade han Christian Eriksens fru och nu hyllas lagkaptenen stort över hela världen för sitt agerande.


Läs mer

Simon Kjaer var en av de som var först framme för att hjälpa Christian Eriksen efter att han kollapsat på planen. Enligt medieuppgifter ska han ha sett till att frigöra luftvägarna, kalla på läkare och bilda en mänsklig mur kring sin lagkamrat.

Simon Kjaer tröstade Christian Eriksens fru

Därefter tog han sig snabbt över till Christian Eriksens fru Sabrina Eriksen för att trösta henne samtidigt som Christian Eriksen fick hjärt- och lugnräddning. 

Bilderna på den danska lagkaptenen Simon Kjaer spreds snabbt och nu hyllas hans agerande över hela världen. 

Christian Eriksen fördes sedan till sjukhus där hans tillstånd stabiliserades. Han ska därefter ha pratat med laget via facetime vilket gjorde så att matchen kunde spelas klart. 

Varför kollapsade Christian Eriksen?

Det är fortfarande oklart vad som Christian Eriksen drabbades av men på presskonferesen efteråt förklarade den danska landslagsläkaren händelseförloppet där det ska ha pratats om hjärtsvikt.

– När jag kom fram till Christian andades han och hade puls. Men ganska snabbt ändrade det sig och vi startade HLR. Det fanns en fantastisk beredskap runtomkring och tack vare det kom vi i gång med det arbete som krävdes väldigt snabbt, säger Danmarks landslagsläkare Morten Boesen på presskonferensen efter matchen.

– Jag hann prata helt kort med Christian som återfick medvetandet innan han åkte i väg till sjukhuset för vidare undersökning, säger Boesen.

Läkaren: "Starta hjärt- lungräddning inom en minut"

Mats Börjesson är hjärtspecialist och landslagsläkare för svenska damlandslaget. Till Expressen ger han sin syn på händelsen.

– Jag har inte räknat sekunder hur snabba de var ut till honom. Men jag uppfattar att det var väldigt snabbt. I ett sådant här läge ska man starta hjärt- lungräddning inom en minut, sedan är hjärtstartare nästa steg och det måste ske inom fem minuter. Och det lyckades de med, säger Mats Börjesson till Expressen och fortsätter.

– Det känns fantastiskt att det snabba agerandet i kväll tycks ha lett till att det har gått bra för honom.

Simon Kjaer kunde inte spela vidare

Simon Kjaer spelade vidare men byttes sedan av i den 63e minuten.  

– Simon var djupt, djupt berörd. Djupt berörd. Han tvivlade på om han kunde fortsätta och gav det ett försök. Men det gick inte. Och det är fullt förståeligt, säger förbundskaptenen Kasper Hjulmand på presskonferensen efteråt och fortsätter:

– De är riktigt, riktigt goda vänner…

Kritik mot TV4 för att de visade TV-bilderna 

Samtidigt som Christian Eriksen fick HLR på planen zoomade TV-kamerorna in det som hände. Starka bilder som också ledde till hård kritik mot TV4 sände matchen. 

– Det är en internationell feed och vi styr inte bildproduktionen under matcherna. Det gör arrangören och det är samma matchbilder för alla länder som sänder. Vi bröt dock matchfeeden så fort vi såg att det började visas närbilder på händelsen och visade istället en övergripande arenabild, säger TV4:s pressansvarige Ludvig Ternsted till Aftonbladet.

Efter ett tag avbröts även sändningen och TV4 valde då att visa Halv åtta hos mig istället. Något som också kritiserats.

– Vi tyckte de var bättre än att sitta i en studio och spekulera i något vi i det läget inte hade tillräcklig med information om,  säger TV4:s pressansvarige Ludvig Ternsted till Aftonbladet.

"Fullständigt färdiga känslomässigt"

Matchen slutade 1-0 till Finland. Trots förlusten fick de danska spelarna högsta betyg i tidningarna efter matchen. 

– Det sitter spelare där inne som är fullständigt färdiga känslomässigt. Det sitter spelare där inne som säger att det inte går att spela och håller om varandra. De har varit med om något fullständigt… det är ju en dramatisk upplevelse, sa förbundskaptenen Kasper Hjulmand och fortsatte:

– Oavsett vilka känslor man hade så sade jag att det var helt okej. Man fick ge plats för de känslor som fanns och pröva så gott det går.

Michael Laudrup kritisk mot att matchen spelades vidare

En av de som kritiserat att matchen spelades vidare var den gamle storspelare Michael Laudrup Antingen fick Danmark och Finland spela vidare under samma kväll eller skjuta fram matchen till klockan 12:00 dagen efter.

– Du fattar ett beslut så nära en så stor känslomässig händelse och det är vad jag tycker är fel. Där borde Uefa ha sagt att ”Naturligtvis spelar vi inte ikväll och vi kommer att ta reda på vilka möjligheter som finns”, säger den danska landslagslegendaren i TV3+ och fortsätter:

– När sådana saker händer är du som spelare påverkad av dina känslor och då har du inte nog överblick att fatta viktiga beslut. Jag tycker att det var fel, jag håller fast vid det. Men när det nu blev så är det otroligt starkt av spelarna att de kunde hitta den energin.

Senaste nytt

Höften stoppade inte Modin – vann VM-guld

Publicerades: 1 timme sedan

Superrunda av Kinhult i Dubai

Publicerades: 2 timmar sedan

Solberg utsedd till världens bästa tränare

Publicerades: 2 timmar sedan

Danmark kan skriva historia med tre raka guld

Publicerades: idag 13:04

Tangerat personbästa av Anger – målfoto från pallen

Publicerades: idag 12:56

Matchguide: Sverige–Spanien

Publicerades: idag 12:46

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.