"Har säkrat bevis"
"Har säkrat bevis" - Foto: Erik Simander/Naina Helén Jåma/TT

Personerna som hotat Marcus Berg riskerar fängelse – enligt polisen

Hot, förolämpningar och sexistiska kränkningar är exempel på vad landslagsspelaren Marcus Berg och hans familj fick utstå efter måndagens EM-premiär. Nu har polisen inlett jakten på de skyldiga – och utredningsläget ser bra ut.


Under måndagens EM-debut lyckades Sverige hålla undan för det dominerande motståndarlaget Spanien.

Matchen blev mållös och slutade lika, men snacket efteråt handlade inte om en säkrad poäng för Blågult, utan om Marcus Bergs missade målchans – och det massiva näthat som följde. 

Svenska fotbollsförbundet valde under tisdagen att polisanmäla flera av kommentarerna, som rörde allt ifrån hot, kränkningar, könsord och krav om indraget medborgarskap.

"LÅNGT över gränsen"

Bergs fru Josefine Ringblom Berg fick även gå ut på Instagram under onsdagen och ryta ifrån ordentligt. 

Hatarna hade nämligen inte nöjt sig med att angripa Berg – utan gick också till sexistisk attack mot hans barn.

Foto: Instagram/josieswall

"Att gå in och skriva olämpliga sexistiska kommentarer om någons barn är LÅNGT över gränsen. Jag kan inte i min värld förstå hur folk kan sjunka så lågt", skrev en upprörd Ringblom Berg. 

Utredningsläget ser bra ut

Det omfattande näthatet har fått polisen att reagera. De har nu påbörjat en utredning för att jaga rätt på personerna som hotat Berg och hans familj.

Enligt Per Engström, kommenderingschef vid polisen, ser utredningsläget bra ut:

– Med största sannolikhet kommer vi få klarhet i vilka personerna är, utefter att vi säkrat bevisen med de här olika typer av meddelanden som har lagts ut på sociala medier, säger han till Ekot.

Foto: Erik Simander/TT

Riskerar fängelse

Personerna som identifieras riskerar fängelse upp till ett år, och kommer kallas till förhör i takt med att de lokaliseras. 

Därefter tar den sedvanliga rättsprocessen vid.

Martin Fredman är säkerhetsansvarig på fotbollsförbundet – och han är glad över polisens arbete.

– Det finns en viktig signal att skicka ut i samhället, att någonstans måste man stå för konsekvenserna om man sätter sig bakom tangenterna och skriver nåt sånt här, säger han till Ekot.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

2 timmar sedan

Svensk storseger mot Skottland

3 timmar sedan
Det börjar arta sig för de svenska curlingdamerna i VM i Kanada, efter en svag start.

Karlskoga inledde med skrällseger

igår 23:01
Karlskoga fixade en skräll när man vann den första kvartsfinalen mot Södertälje i bäst av sju, i det hockeyallsvenska slutspelet. Theodor Pistek satte avgörande 2–1 i den första förlängningsperioden genom att smälla in segermålet i numerärt överläge.

Luleå till SM-kvart efter förlängningsrysare

igår 22:08
Örebros säsong är över. Luleås fortsätter in i SM-kvartsfinalerna. Juhani Tyrväinen höftade in det avgörande 1–0-målet i förlängningen av den tredje och avgörande åttondelsfinalen. Nu väntar SHL-tvåan Växjö.

Messi skadad – står över landskamper

igår 21:50
Storstjärnan Lionel Messi kommer inte till spel i Argentinas kommande landskamper i USA, meddelar det argentinska fotbollsförbundet.

En ny början – men vart går landslaget med Tomasson?

igår 20:24
Sommaren 2004 hyssjade Jon Dahl Tomasson de svenska supportrarna på Estádio do Bessa i Porto, i det klassiska "Due-Due"-mötet. Nära 20 år senare står han på en sliten liten arena i samma stad. Som svensk förbundskapten. Så kan det gå. Frågan är hur det ska gå.