FFP2-munskydd är fortsatt det som SOK rekommenderar. Arkivbild.
FFP2-munskydd är fortsatt det som SOK rekommenderar. Arkivbild. - Foto: TT

SOK ratade skidåkarnas specialmasker

Under torsdagen berättade såväl längdlandslaget som det alpina landslaget att man tittat på alternativa ansiktsmasker för att skydda åkarna under resa.


— Jag har fått fina bilder på några nya varianter som vi ska testa, som är mer heltäckande. Det är som ett visir inbyggt också, så att man skyddar ögonslemhinnan, sade Wall till TT.

SOK har undersökt denna typer av ansiktsmask, men valde att inte använda sig av dem. Jakob Swanberg, SOK:s medicinskt ansvarige i Peking, säger att man uppskattar att skidförbundet vill skydda de aktiva.

— Men vi har tittat på de här maskerna och liknande och valt att inte rekommendera dem generellt till alla i OS-truppen.

Enligt Swanberg ger maskerna bra skydd, men är tänkta för tränad, medicinsk personal.

— Vi ser inte att våra OS-deltagare på ett flygplan motsvarar det scenariot, säger han.

Enligt Swanberg går maskerna inte att lätta på för att till exempel dricka vatten utan att den skyddande effekten försvinner.

Eftersom maskerna är mer komplicerade än ett vanligt munskydd och kräver en del kunskap har man valt att rekommendera FFP2-masker.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hälsan stoppar Kinhult – missar majorn

Nadal dominant i comebacken: "Betyder mycket"

Rafael Nadal vann övertygande i comebacken. Efter drygt tre månaders skadeuppehåll besegrade han italienaren Flavio Cobolli med 2–0 i set i första omgången av Barcelonas ATP-turnering. Att kunna vara med och tävla betyder mycket, säger han.

Stjärnans OS-plan – revansch i Paris

1 timme sedan
Revansch. Det är vad Jim Gottfridsson tänker på när han pratar om OS i Paris – och handbollsstjärnan anser att känslan är en styrka. Det tror jag talar för oss, säger han.

Klart: Nordiska dueller i Paris-OS

1 timme sedan
Värdnationen Frankrike valde grupp B. Därmed hamnade Sverige i A – tillsammans med bland andra Norge och Danmark. Paris-OS fylls därmed av nordiska dueller.

Oskarshamns poängkung till Färjestad

2 timmar sedan
Profilerna fortsätter att lämna degraderade Oskarshamn.

Dahlins NHL-tränare sparkas

3 timmar sedan
Rasmus Dahlins Buffalo sparkar tränaren Don Granato sedan NHL-klubben missat slutspel för 13:e året i rad.