Torsdag 26 Maj
Stockholm

Sverige till EM-semi efter bragdvändning

Sveriges Valter Chrintz jublar efter att ha satt avgörande 24–23 på straff mot Norge.
Sveriges Valter Chrintz jublar efter att ha satt avgörande 24–23 på straff mot Norge. Foto: TT

Det var en oerhörd rysare som publiken bjöds på i Ondrej Nepela-arenan i Bratislava. Sverige – piskat att vinna för att nå semifinal – låg under med fyra mål när bara sex minuter återstod, men stod för en enorm spurt i det helt avgörande grannmötet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

När Hampus Wanne sköt 23–23 var Sverige plötsligt ikapp – och bara ett mål från att sensationellt ta sig till EM-semifinal.

Norge brände nästa läge att ta ledningen och Sverige fick bollen för att anfalla i slutminuten.

Med 19 sekunder kvar fick Sverige straff. Valter Chrintz fick chansen, och gjorde 24–23 för Sverige.

— Det var extremt många tankar, det var sjukt nervöst. Jag skakade så mycket. Jag har blackout kring vad som hände. Jag kommer inte ens ihåg att jag lade den där jag lade den, det var inte där jag hade tänkt sätta den, säger Valter Chrintz till Viaplay efter matchen.

"Låter kanske sjukt"

Chrintz är inte Sveriges förstaval som straffskytt, men fick förtroendet när den vanligtvis så säkre Hampus Wanne hade en sämre dag från straffpunkten. 21-årige Chrintz var ändå, på något konstigt sätt, förberedd:

— Det låter kanske helt sjukt, men hela dagen har jag tänkt på den här matchen och fått upp bilder på hur den kommer se ut. Nu låter det kanske helt sjukt, men jag såg själv i mitt huvud när jag tänkte på matchen, att den här situationen kommer hända. Det kommer bli straff och jag kommer ta den. Det har hänt förr. Jag vet inte varför, säger Chrintz.

Norrmännen fick en sista chans att kvittera och i så fall sno semifinalplatsen från Sverige. Men stjärnan Sander Sagosen sköt utanför – och den helt sanslösa vändningen var ett faktum.

Trots tre raka segrar i mellanrundan var Sverige piskat att vinna mot Norge för att nå semifinal, en uppgift som inte blev lättare när både målvaktsstjärnan Andreas Palicka och mittnian Felix Claar fick positiva testsvar dagen före match.

Men Sverige kom till spel med tre raka segrar i ryggen, en uppåtgående formkurva och förhoppningar om att bjuda på den bästa insatsen hittills i EM.

Så såg det inte ut att bli till en början.

Om försvarsspelet har varit det svenska glädjeämnet i EM, så har anfallsspelet gått mer på kryckor. Nu hade Sverige förtvivlat svårt att göra mål på norske målvakten Kristian Sæverås. Nog för att norrmannen var vass mellan stolparna, men att som Albin Lagergren bränna tre kanonlägen tidigt i matchen har man sällan råd med. Inte heller att få så dålig utdelning som Sverige hade i sitt spel sex mot fem, när Norge åkte på de tre första utvisningarna i matchen.

Norsk femmålsledning

Försvarsspelet och Tobias Thulin, som ersatte Palicka i Sveriges mål, började i alla fall bra och när drygt 20 minuter var spelade ledde Norge bara med 8–7.

Då kom ett rejält ryck från de rödklädda.

Fyra raka norska mål – bland annat ett från stekhete Sæverås när det svenska målet var tomt – gav 12–7.

Femmålsledningen var intakt i halvtid, 14–9, efter att Harald Reinkind pangat in fem av Norges mål. Men Sveriges mittsexa Max Darj, som nu fick speltid igen för första gången efter sin coronakarantän, har varit med förr.

— Fem mål kan gå snabbt i handboll, sade han till TV6 i paus.

Missade straffar

Det lät då mest som en from förhoppning och en vändning kändes inte mer sannolik när Sverige fortsatte att bränna bra lägen.

Laget har haft en helt fenomenal straffskytt i Hampus Wanne tidigare i EM. Men efter att ha varit hundraprocentig i hela turneringen brände han plötsligt två raka i början av andra halvlek, när Torbjørn Bergerud kom in på straffarna och blev ännu ett norskt målvaktsspöke.

Niclas Ekberg – som släpptes ut ur sin coronaisolering under matchdagen – tog hand om nästa straff. Bergerud räddade igen...

Men i Sveriges mål hade Peter Johannesson samtidigt kommit in efter paus och inlett strålande, så Blågult lyckades trots alla straffmissar krympa avståndet till ett mål vid 17–18.

En svensk vändning fanns plötsligt inom räckhåll. Men när Norge ryckte ifrån till en fyramålsledning såg läget ut att vara helt kört.

Men Sverige, med norrmannen Glenn Solberg som förbundskapten, är inte ett lag som ger sig i första taget.

Det fick Norge erfara när Sverige – och Valter Chrintz – till slut fullbordade bragden i Bratislava.

— I paus sade vi att det var upp till oss själva. Det var vi som hade satt oss i den skiten, så det var bara vi som kunde ta oss ur den. Peter (Johannesson) kommer in och gör en fantastisk halvlek. Vi får räddningar och kan springa mer på dem, de blir trötta känns det som och vi håller hoppet uppe. Det känns helt sjukt, säger Valter Chrintz.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Mourinho mästare igen – Roma tog hem ECL-finalen

Publicerades: 2 timmar sedan

Barcelona vann "El Clásico" – till cupfinal

Publicerades: 2 timmar sedan

Favoriterna vidare i Paris

Publicerades: 3 timmar sedan

Jättehopp av Montler – tangerade rekord

Publicerades: igår 21:06

Robertson: "Världen vill att de ska vinna"

Publicerades: igår 20:15

Sävehof mesta mästare

Publicerades: igår 19:50