Andreas Palicka räddade kvitteringsförsöket från Ludovic Fabregas i slutsekunden.
Andreas Palicka räddade kvitteringsförsöket från Ludovic Fabregas i slutsekunden. - Foto: TT

Från hotellrum till hjälteroll: "Går för guld"

Handbollslandslagets lagkapten Andreas Palicka fick klartecken för spel sent på fredagen, fem dagar efter att han första gången testat positivt för covid-19.


Han fick en av de stora huvudrollerna i semifinalen mot Frankrike i Budapest. Palickas räddning på kvitteringsförsöket från Ludovic Fabregas i slutet blev avgörande och gav svensk seger med 34–33.

Palicka blev sittande på bollen – och kort därefter bröt ett vilt blågult firande ut.

— Jag går på intuition och ser att han tappar balansen när han vänder sig om. Då brukar de vilja sätta den mellan benen. Jag lyckades få tag på bollen och i det läget är ingen gladare än jag, säger den 35-årige skåningen efter hjälteinsatsen.

"Sjukt faktiskt"

Han fick ingen vidare start på kvällen när Frankrike tidigt gick fram till en fyramålsledning, men efter tio minuter började Sverige få ordning på spelet. Mycket tack vare Palicka.

— Vi vinner målvaktsmatchen, vi vinner försvarsmatchen, vi vinner anfallsmatchen. I 50 minuter var vi bättre, det var bara första tio som Frankrike fick lite svaj på oss i försvaret.

När Sverige tog sig i kapp i första halvlek stod "Palle" dessutom för tre mål framåt när Frankrike spelade utan målvakt.

— Det var sjukt faktiskt. Men det var jättebra lägen att kasta, så det var bara att kasta. Jag tog chansen, alla gick in, det var bra, säger den färgstarke målvaktsprofilen som totalt räddade tolv franska skott.

Det var ett tungt dråpslag när han, utan att känna av några symptom, testade positivt för corona efter matchen mot Tyskland i Bratislava söndags. På tv fick Palicka se den gastkramande segern mot Norge – en vinst som såg till att hans EM inte redan var över.

— Det har inte varit lätt psykiskt och fysiskt att stå utanför, den matchen var riktigt jobbig att kolla på.

Totalt blev det nästan fyra dagar i isolering innan han, efter ett första negativt pcr-test, fick lämna hotellrummet och åka till Budapest på torsdagskvällen.

— Man får inte tänka för mycket på att man sitter i ett rum, för det är exakt 8,5 meter när man går från vägg till vägg fram och tillbaka. Och då blir man lätt lite tokig, säger Palicka.

Har två silver

Han var med både vid EM-silvret 2018 och VM-silvret i fjol – och hoppas förstås att det ska bli tredje gången gillt i söndagskvällens final mot Spanien. Spanjorerna, regerande Europamästare, slog Sverige både i kvartsfinalen i OS i somras och i gruppspelet tidigare i EM.

— Jag tycker alltid att vi har bra styr på Spanien, men de lyckas alltid vinna ändå. Det är deras styrka, att de alltid lyckas trilla dit nåt mål och hålla sig kvar i matchen även i perioder när motståndarna är bra.

— Ett silver i EM är också sjukt bra, men det är klart som fan att vi går för guldet, säger Palicka innan han sist av alla spelare lämnar den mixade intervjuzonen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

1 timme sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

2 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.