Henrik Lundqvist hade sällskap av sin närmaste familj och de legendariska Rangers-spelarna Mark Messier, Mike Richter, Adam Graves and Brian Leetch i Madison Square Garden.
Henrik Lundqvist hade sällskap av sin närmaste familj och de legendariska Rangers-spelarna Mark Messier, Mike Richter, Adam Graves and Brian Leetch i Madison Square Garden. - Foto: TT

Henrik Lundqvist hyllades i New York

Ceremonin ägde rum före Rangers match mot Minnesota Wild. Bland de speciellt inbjudna gästerna fanns Henrik Lundqvists hustru Therese, barnen Charlise och Juli, föräldrarna Peter och Eva, systern Gabriella och tvillingbrodern Joel.


Fakta: NHL-svenskarna vars tröja pensionerats

Thomas Steen – Winnipeg Jets #25

Börje Salming – Toronto Maple Leafs #21

Mats Sundin – Toronto Maple Leafs #13

Markus Näslund – Vancouver Canucks #19

Nicklas Lidström – Detroit Red Wings #5

Peter Forsberg – Colorado Avalanche #21

Daniel Alfredsson – Ottawa Senators #11

Daniel Sedin – Vancouver Canucks #22

Henrik Sedin – Vancouver Canucks #33

Firandet gick under parollerna "A Ranger legend", "A New York icon".

— Jag har saknat er, sade Henrik Lundqvist, vars ögon bitvis fuktades av tårar, när han inledde sitt tacktal och publiken inte ville tystna.

"Kommer aldrig glömma"

Henrik Lundqvist berättade om sin vinnarmentalitet, där varje förlust kändes som jordens undergång.

— Jag kommer aldrig glömma den bergochdalbanan av känslor. . .antagligen aldrig min fru heller, sade 39-åringen med ett skratt.

— Kontrasten mellan att vinna och förlora drev mig karriären igenom. Att det gjorde så ont att förlora, gjorde det så mycket bättre att vinna. Strävan efter att bli bäst har alltid varit en viktig del av min resa.

Henrik Lundqvist hyllades på ett fullsatt Madison Square Garden.

Engagemanget viktigast

Han förklarade att det som gett honom mest under hans 15 år i klubben inte är vinsterna eller det personliga erkännandet, utan engagemanget.

— Engagemanget jag känt för New York Rangers och engagemanget som de visat mig under så lång tid.

— Jag är så glad att få det här ögonblicket, med min familj och vänner. Men mest av allt är jag lycklig över att få säga tack, tack till alla fantastiska fans här inne och runt om i den här fantastiska staden.

Tio andra tröjor

I taket på Madison Square Garden kommer nummer 30 nu hänga bredvid tio andra tröjor: Ed Giacomins nummer 1, Brian Leetchs nummer 2, Harry Howells nummer 3, Rod Gilberts nummer 7, Adam Graves och Andy Bathgates nummer 9, Mark Messiers och Vic Hadfields nummer 11, Jean Ratelles nummer 19 och Mike Richters nummer 35.

Leetch, Graves, Richter och Messier närvarade nere på isen under firandet.

"Kung Henrik" fick också presenter. Förre tennisspelaren John McEnroe räckte över en specialmålad gitarr från svenska Hagström. Instrumentet var lackat av David Gunnarsson som målat Lundqvists målvaktsmasker.

Henrik Lundqvist fick även en ram med alla de 74 matchpuckar från då han hållit nollan i NHL. Puckarna överlämnades av Rangers materialförvaltare som sett till att spara dem.

Henrik Lundqvist och familjen följde tröja nummer 30 upp i taket.

Numret pensioneras

Henrik Lundqvist lämnade Rangers 2020 efter att ha köpts ut från kontraktet. På grund av hjärtproblem och en operation i början av 2021 blev det aldrig något spel med nya klubben Washington Capitals.

I augusti förra året meddelade han att karriären var över.

Tröjupphängningen innebär att nummer 30 pensioneras och att ingen Rangers-spelare får bära det igen.

Henrik Lundqvist är den tionde NHL-svensken totalt att få sin tröja pensionerad. Ingen svensk målvakt har tidigare hedrats på det viset.

Målvaktslegendaren har vunnit SM-guld, VM-guld, OS-guld, priset som New York Rangers mest värdefulla spelare nio gånger, utmärkelsen som NHL:s bästa målvakt och tagits ut till ligans All Star-lag fem gånger och även blivit utsedd till världens bäst klädda man en gång.

Det han främst saknar från hockeykarriären är en Stanley Cup-titel.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

2 timmar sedan
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

2 timmar sedan
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.

Hälsan stoppar Kinhult – missar majorn

3 timmar sedan
Frida Kinhult har visat fin form på sistone, men nu missar hon veckans majortävling i Texas.

Nadal dominant i comebacken: "Betyder mycket"

idag 18:39
Rafael Nadal vann övertygande i comebacken. Efter drygt tre månaders skadeuppehåll besegrade han italienaren Flavio Cobolli med 2–0 i set i första omgången av Barcelonas ATP-turnering. Att kunna vara med och tävla betyder mycket, säger han.

Stjärnans OS-plan – revansch i Paris

idag 18:14
Revansch. Det är vad Jim Gottfridsson tänker på när han pratar om OS i Paris – och handbollsstjärnan anser att känslan är en styrka. Det tror jag talar för oss, säger han.