Si lvermedaljören Maja Dahlqvist och guldmedaljören Jonna Sundling.
Si lvermedaljören Maja Dahlqvist och guldmedaljören Jonna Sundling. - Foto: TT

Här är alla svenska OS-medaljer hittills

Sex medaljer varav fyra guld.Sverige har fått en succéstart på OS i Peking.


GULD

+ Walter Wallberg, freestyle – puckelpist

En 21-åring från Åre satte fart på den svenska guldfesten i Kina. Fullträffen överraskande många, men den som följt Wallberg på nära håll kände till hans kapacitet. Och den här kvällen fick han ut allt. Inte blev det sämre av att han avslutade den med ett samtal med statsminister Magdalena Andersson (S). "Hon ville gratulera och jag tackade henne för att restriktionerna snart är borta", sade Wallberg.

+ Nils van der Poel, skridsko – 5 000 meter

Som nyhetsbyrån AP konstaterade: "What a finish!". Med fyra varv kvar såg den svenske världsmästaren ut att ha tappat guldet till nederländaren Patrick Roest. Men den urstarka avslutningen räckte hela vägen till seger och olympiskt rekord (6.08,84). På fredag är han storfavorit till ett nytt OS-guld – på 10 000 meter.

+ Sara Hector, alpint – storslalom

Säsongens dominant höll för trycket i OS också, trots att hon kräktes av nervositet på morgonen. Medan flera konkurrenter hade problem – Mikaela Shiffrin körde ur – tog Hector ledningen direkt i första åket. I andra kunde inget stoppa henne från att ta karriärens största seger – och Sveriges första OS-guld i storslalom sedan Pernilla Wiberg vann i Albertville 1992. Marginalen till tvåan Federica Brignone, Italien, blev 28 hundradelar.

Jonna Sundling, längdskidor – sprint

Efter att ha drabbats av en tumskada tidigare under säsongen har Sundling kommit tillbaka i toppform – och på skidstadion i Zhangjiakou stod hon i en klass för sig. Från början till slut. 27-åringen var överlägset snabbast i kvalet, vann sedan också kvartsfinalen och semifinalen innan hon avslutade med att krossa finalmotståndet i sin första OS-tävling i karriären.

SILVER

Maja Dahlqvist, längdskidor – sprint

Efter att ha varit suverän i världscupen i vinter fick Dahlqvist i OS möta övermäktigt motstånd i form av lagkamraten Jonna Sundling. Men där bakom stod Dahlqvist för en krigarinsats i finalen och lyckades vinna fajten om silvret, före amerikanska Jessie Diggins. Tillsammans med Sundling kommer Dahlqvist vara storfavorit till att ta guld senare i OS, när det är dags för sprintstafett.

BRONS

+ Almida de Val och Oskar Eriksson, curling – mixeddubbel

Det började med coronaoro och slutade med bronsjubel. de Val och Oskar Eriksson kom till Peking först dagen före premiären sedan en svensk ledare testat positivt. Sedan hade den blågula duon mer flyt – som när man gick till semifinal tack vare att Italien besegrade Kanada efter kontrollmätning. I bronsmatchen storspelade svenskarna och utklassade världsmästarna från Storbritannien med 9–3.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!