Erik och David Mobärg, samt Hanna och Elvira Öberg, tävlar i OS i Peking 2022.
Erik och David Mobärg, samt Hanna och Elvira Öberg, tävlar i OS i Peking 2022. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Skärmavbild/Instagram/hannaaoberg

Rivaler och lagkamrater – här är de svenska OS-syskonen

Under OS i Peking 2022 får de flesta idrottare nöja sig med ett peppande telefonsamtal från familjen. Men i den svenska truppen finns det också de som får stöd, och konkurrens, på plats – av sina OS-tävlande syskon.


Sedan OS i Peking 2022 drog igång i början av januari har den svenska OS-truppen blivit påhejade av hela svenska folket. 

I vissa fall har de till och med sin andra hälft på plats, eftersom deras respektive också är tävlande. Läs mer om de svenska OS-paren här.

Vilka är syskon i den svenska OS-truppen 2022?

Foto: Andreas Hillergren/TT

Men det fick också de idrottare som kan få lite välbehövlig stöttning, såväl som hård konkurrens, från sina OS-uttagna syskon.

Nyheter24 listar de fyra svenska syskonparen som allesammans strider om OS-medaljer i Peking 2022.

1. Syskonen Hanna Öberg och Elvira Öberg

Skidskytten Hanna Öberg, 26, har fått både sällskap och konkurrens av lillasyster Elvira Öberg, 22, i spåren. 

– Det är klart att det är en speciell situation att vara konkurrenter samtidigt som man är syskon. Det är kanske inte självklart att det är jättelätt för en storasyster att bli slagen av lillasyster ibland, säger Elvira till TT och fortsätter:

Hanna Öberg och Elvira Öberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Men vi har verkligen bestämt oss för att vi vill använda det här till en fördel, att hjälpa varandra och jobba som ett lag.

Läs allt om Hanna Öberg här.

2. Syskonen Svante Kohala och Tove Kohala

I rodel får vi se Svante Kohala, 24, och lillasyster Tove Kohala, 21, kämpa för OS-medaljerna på herr- respektive damsidan. 

– Det är skönt att ha familjen här. Det är jätteskönt att ha det stödet, absolut. Sedan är det skönt att ha någon att jävlas med hela tiden, säger en skrattande Tove till P4 Jämtland om att tävla med storebror.

3. Syskonen Erik Mobärg och David Mobärg

David Mobärg. Foto: Christine Olsson/TT

Ytterligare ett syskonpar går att hitta i skicross-backen under OS i Peking 2022. Där tävlar nämligen bröderna Erik Mobärg, 24, och David Mobärg, 22. 

– Erik har jag varit hack i häl ganska mycket. Båda vill fortfarande vara bäst, säger David till DN.

Erik Mobärg. Foto: Christine Olsson/TT

4. Felix Elofsson och Oskar Elofsson

Ett annat syskonpar på skidor är Felix Elofsson, 26, och Oskar Elofsson, 23, som tävlar i puckelpist. 

– Det kommer vara otroligt fint att få uppleva detta tillsammans med sin bror. Det är en väldig trygghet att få ha med sig familj, säger Felix till Svenska Skidförbundet

Men det har inte alltid varit guld och gröna skogar att konkurrera med lillebror.

– Det tog lite tid innan jag kunde vänja mig vid att han faktiskt vann över mig ibland. När jag väl kunde acceptera det faktumet var det jättekul, säger Felix till TT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!