Elvira Öberg tar OS-guld i skidskyttet i OS i Peking 2022.
Elvira Öberg tar OS-guld i skidskyttet i OS i Peking 2022. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Elvira Öberg tar OS-silver i Peking: "Så välförtjänt"

Elvira Öberg fixade ett silver i sprinten i OS I Peking 2022. Efter en tung OS-start kom alltså äntligen vändningen för de svenska skidskyttarna.


Fakta: Elvira Öberg

Född: den 26 februari 1999 i Jukkasjärvi.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Familj: Mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Hanna (också OS-åkare).

Främsta meriter: Tre individuella världscupsegrar och ytterligare sex pallplatser. VM 2021: 14:e i jaktstart och 14:e i masstarten. OS: Silver i sprint 2022.

Elvira Öberg, 22, som gör sitt första OS, stod för en utsökt insats på skidskyttestadion i Zhangjiakou. Hon sköt fullt både i liggande och stående och i mål var hon slagen av Marte Olsbu Røiseland med 30,9 sekunder.

Läs allt om Elvira Öberg här.

Elvira Öberg tar silvermedalj i OS i Peking 2022

Norskan, med startnummer 5, satte nivån direkt med ett kanonlopp och var nästan i mål när det var dags för Elvira Öberg, med nummer 45, att ge sig ut i spåren. Öberg kunde hålla jämna steg till en början och var 0,4 sekunder före Røiseland efter det första skyttet.

Men därefter tappade Öberg successivt och i stället blev det en fajt om silvret med Italiens Dorothea Wierer. Med bara en kilometer kvar var Öberg en sekund bakom Wierer, men en stark avslutning säkrade silvret och Sveriges nionde medalj i OS i Peking.

Läs om alla svenska OS-medaljer här.

Storasyster Hanna Öberg bommade

Storasyster Hanna Öberg, OS-guldmedaljör 2018, fortsätter att slita och med tre bom var hon inte med och slogs om topplaceringarna. Öberg slutade på 19:e plats och var för andra loppet i rad sämsta svenska, mer än en och en halv minut från guldet.

Elvira Öberg hyllas av Anna Magnusson

Anna Magnusson gjorde en stark insats och slutade sjua, medan Linn Persson hamnade på tolfte plats.

– Jag är otroligt glad att jag fick den här chansen och är otroligt nöjd med hur jag tog den, säger Magnusson, som fick göra sin första start i Peking på bekostnad av Mona Brorsson.

Magnusson gladde sig också över att Elvira Öberg knep den första blågula skidskyttemedaljen i Peking, efter en något tveksam start för laget.

– Hon är så himla välförtjänt av den, hon har varit stark hela året och krigar verkligen till sig medaljen. Jättejättekul, säger Magnusson.

Både hon och Elvira Öberg har skaffat sig ett bra läge inför söndagens jaktstart.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!