Dave Ryding har med sig ett penisben för tur under OS i Peking 2022.
Dave Ryding har med sig ett penisben för tur under OS i Peking 2022. - Foto: Cornelius Poppe/TT och Berit Roald/NTB/TT

Dave Ryding tackar penisben från svensk björn för OS-tur

Britten Dave Ryding har seglat upp som en av favoriterna i herrarnas OS-slalom – och han tackar ett penisben från en svensk björn för den tur han haft hittills.


Dave Ryding från Storbritannien är, tillsammans med norske stjärnan Henrik Kristoffersson, storfavorit i herrarnas slalom som avgörs på onsdagen. 

35-årige Ryding tog hem den näst sista världscuptävlingen inför OS och slalomsegern i Kitzbühel var Storbritanniens första genom tiderna.

Dave Ryding har hängt i Kåbdalis

Bakgrunden till Dave Rydings favoritskap stavas Kåbdalis.

Kåbdalis, beläget utanför Jokkmokk, är platsen där Ryding i sju års tid tillbringat en del av sin försäsong.

— Det är en toppenkille som utmärker sig bland de andra. Han är alltid trevlig och engagerar sig, vill vara med och köra pistmaskin och hänga på skoterturer, säger Johan Gunnarstedt, vd för Kåbdalis skidliftar, i en intervju med DN.

Dave Ryding har med sig penisben till OS

Kåbdalis arrangerade inför säsongen en tävling, Magic Drum (Kåbdalis betyder "magisk trumma" på samiska), som Dave Ryding vann. Priset? Ett penisben från en björn.

— Björnens penisben har en stor kraft inom den samiska folktron. Den symboliserar oövervinnlighet, säger Johan Gunnarstedt.

Efter segern i Kitzbühel i januari skickade sedan Ryding ett sms till Johan Gunnarstedts dotter, Rebecca.

— Han skrev att han hade med sig penisbenet och att den gjorde att han vann, säger Gunnarstedt till DN.

Rydings resa till världseliten är minst sagt annorlunda då engelsmannen växte upp utan snö och fjäll. I stället lärde sig Ryding att åka skidor i en backe, utan snö, men med får som ibland sprang i backen när han tränade.

Dave Ryding i vinter-OS för fjärde gången

Dave Ryding gör sitt fjärde OS och i Pyeongchang för fyra år sedan slutade 35-åringen nia i slalomen.

— Det är ingen idé att gå för ytterligare en nionde plats. Vinnaren tar allt – och jag måste gå för det. Det finns ingen anledning till att inte gå för det, säger han till The Guardian.

Herrarnas slalom börjar 03.15 natten mot onsdag, svensk tid. Det andra åket inleds vid 06.45. Ryding åker som trettonde man i det första åket.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

2 timmar sedan

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?