Sandra Näslund tog OS-guld i skicross.
Sandra Näslund tog OS-guld i skicross. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Henrik Montgomery/TT

Sandra Näslund om OS-guldet: "Glad, stolt och tacksam"

Sandra Näslund höll för trycket. I snöyran tog hon OS-guld i skicross och fick revansch för den smärtsamma fjärdeplatsen för fyra år sedan.
– Jag är väldig glad och stolt och tacksam. säger hon.


Fakta: Sandra Näslund

Ålder: 25

Gren: Skicross.

Klubb. Kramfors Alpina

Främsta meriter: OS-guld 2022, fyra 2018. VM-guld 2017, Idre 2021. Totalseger världscupen 2017-18, 2019-20. Totalseger världscupen 2017-18.

Sandra Näslund, 25, var som bäst när det gällde som mest. Nu kan hon äntligen titulera sig OS-guldmedaljör.

Sandra Näslunds glädje efter OS-guldet

Sandra Näslund tog starten – som hon gjort i alla loppen – och ledde från start till mål. När hon gick i mål brast hon ut i ett glädjeskrik.

— Jag var så fokuserad på åket, så att jag insåg just när jag höll på att åka över mållinjen att det faktiskt är final och jag är i ledningen. Det är klart att det är en häftig känsla, säger hon.

Näslund om det guldkantade finalåket:

— Jag gör en bra start tror jag och kommer ut i ledningen. Det är mycket snö på banan men jag försöker bara hålla mig lugn och jobba med terrängen. Det är relativt bra där uppe tror jag, det är väl någonstans här nere som jag landar lite kort i en sväng. Jag är väldigt stolt över att jag lyckas hålla det hela vägen ner.

Sandra Näslunds tackar sambon Hanna Persson

Hemma i Umeå följde sambon Hanna Persson uppvisningen.

— Jag vill säga att jag älskar henne och är tacksam för allt stöd och support och att jag längtar efter henne. Hon betyder supermycket, hon är en stor trygghet, en stor support, som hela familjen hemma. Jag är väldigt tacksam för allt stöd.

Sandra Näslund brast ut i gråt efter guldet

I målfållan brast 25-åringen från Kramfors ut i gråt och kramade alla svenska ledare och tränare.

I finalen slog hon bland andra ärkerivalen Fanny Smith från Schweiz, som imponerade i kvarts- och semifinalerna. Men Näslund imponerade mer och gick i mål före kanadensiskan Marielle Thompson på silverplats.

Smith gick i mål som trea, men förpassade till fjärde och sista plats efter en incident i finalen. Tyskan Daniela Maier tog därmed bronset.

Sandra Näslund var storfavorit i OS

Sandra Näslund gick in i Peking-OS som storfavorit till guldet. Inför avresan tog hon sin nionde världscupseger på tio deltävlingar. Hon har varit en gigant inom skicross-sporten i flera år.

Samtidigt avgjorde hon i praktiken den totala världscupen före just Fanny Smith. Konkurrenterna gav varandra en kram efter målgången i finalen.

— Nu ser jag fram emot att säkra den totala världscupen också, säger Näslund.

Alexandra Edebo kraschade

Alexandra Edebo blev utslagen efter en krasch. Hon låg etta i sin kvartsfinal men hamnade fel i en duell med Fanny Smith.

— Jag är besviken nu, jag kände att jag hade mer att ge. Jag är jättetacksam för upplevelsen, det har varit väldigt kul. Jag hade hoppats att det hade räckt längre i dag och att jag inte hade ramlat i kvarten, säger hon.

Lucrezia Fantelli fördes till sjukhus

En annan mer dramatisk krasch inträffade i åttondelsfinalerna. Tävlingarna fick brytas en stund då italienskan Lucrezia Fantelli kraschade illa och fick tas ned med släde för vård. Hennes skadeläge är oklart. Hon fördes i ambulans till sjukhus.

Sandra Näslund, främst.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Friidrotten sågas för OS-prispengar

1 timme sedan

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

2 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

idag 14:54
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

idag 14:32
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

idag 14:15
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.